Η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις.

Η λειτουργία της μονάδας «έχει σταματήσει εντελώς» αφού η υπηρεσία αποσυνέδεσε τον υπ’ αριθμόν 6 αντιδραστήρα από το δίκτυο στις 3:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της γύρω περιοχής.

Η Energoatom ανακοίνωσε ότι το Σάββατο ότι αποκατέστησε μια γραμμή επικοινωνίας με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, όπως είπε, είχε καταστραφεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς, επιτρέποντας στο εργοστάσιο να τροφοδοτείται από το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας.

«Ως εκ τούτου, ελήφθη απόφαση να κλείσει η μονάδα ισχύος Νο. 6 και να μεταφερθεί στην ασφαλέστερη κατάσταση – ψυχρή διακοπή λειτουργίας» ανέφερε.Πηγή: politisonline.com