Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε διευκρινίσεις για τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, για το άνοιγμα των καταστημάτων, τις διαδημοτικές μετακινήσεις, το ψάρεμα, αλλά και τις δραστηριότητες και επιχειρηματικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, που παραμένουν κλειστές.

Σχετικά με το λιανεμπόριο ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως εάν η ερχόμενη εβδομάδα κυλήσει ομαλά τότε από την μεθεπόμενη, θα ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Ο νέος 5ψήφιος: 13032, η χρήση και η ισχύς του

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως: «Το 13032 έχει φτιαχτεί για την λιανική πώληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι το λιανικό εμπόριο αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη πίεση μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστό. Το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα».

Μιλώντας για το πλαίσιο γεωγραφικό και χρονικό, στο οποίο οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους περιέγραψε τα εξής: «Και για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από Δήμο σε Δήμο. Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στην Γλυφάδα.

Με το 13032 θα έχεις ένα SMS στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το SMS στο 13032».

Διευκρίνισε δε, πως «όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις και το απαντητικό SMS ή e-mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού σου, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο SMS για ψώνια, μέσα στην ημέρα».

Ο κωδικός 6, το ψάρεμα και η ατομική ευθύνη

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, κάθε Σαββατοκύριακο, με χρήση του κωδικού 6 σε sms στο 13033, με έως 3 άτομα ή μια οικογένεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες οπουδήποτε εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια ή εντός της Αττικής, εφόσον πρόκειται για κατοίκους του Λεκανοπεδίου».

Για το ψάρεμα, είπε ότι εφόσον τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση, θα μπορούσε κάποιος, εντός των ορίων που επιτρέπεται, να πάει και για ψάρεμα.

Όπως σημείωσε, κάνοντας έκκληση στους πολίτες, «εάν κάποιος θέλει να παραβιάσει τα μέτρα, όση αστυνομία και να έχεις, μπορεί να το κάνει. Δεν μπορείς να αστυνομεύσεις πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πρέπει να μην σπαταλήσουμε την ευκαιρία. Θα είναι κρίμα να έχουμε πισωγύρισμα. Εμείς θέλουμε να μην ξανακλείσει το λιανεμπόριο, θέλουμε να ανοίγει σταδιακά το λιανικό εμπόριο».

Ποια καταστήματα του λιανεμπορίου δεν ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου

Καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να ανοίξουν οριζόντια όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου, το «λουκέτο» λόγω της πανδημίας θα παραμείνει κλειδωμένο στα shops in shops, (κατάστημα εντός καταστήματος), τα outlets, τα εμπορικά κέντρα καθώς και τα εκπτωτικά χωριά.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη 1η Απριλίου, το πρωί και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ:  «Δεν λειτουργούν τα shops in shops, outlets, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά», επανέλαβε.

«Διαφωνώ με την επιτροπή για τα κέντρα αισθητικής»

Στην συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για την λειτουργία των κέντρων αισθητικής. «Τα κέντρα αισθητικής τηρούν τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται από τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών και θα έπρεπε να έχουν ανοίξει και την προηγούμενη φορά που άνοιξαν τα άλλα καταστήματα, θα έπρεπε να ανοίξουν και αυτήν την φορά, ωστόσο η Επιτροπή είχε αντίθετη άποψη. Εγώ διαφωνώ προσωπικά με την εν λόγω απόφαση και διότι πολλοί γιατροί, με το πρόσχημα των επεμβάσεων, ‘κλέβουν’ πελάτες από τα κέντρα αισθητικής, που αντιμετωπίζουν τώρα αθέμιτο ανταγωνισμό», είπε.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από τα κέντρα αισθητικής και προσωπικά θεωρώ ότι δικαίως διαμαρτύρονται. Ας πει η Επιτροπή ότι απαγορεύονται τέτοιες πράξεις και από τα ιατρεία και από τους δερματολόγους, να πει ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται το laser στα ιατρεία και όχι στα κέντρα αισθητικής όπου γίνεται και παρουσία ιατρού. Θα προτιμούσα να απαγορευτούν παντού», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με την εστίαση αποκάλυψε πως «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμά της, με χρήση των εξωτερικών χώρων». Όσον αφορά δε τα γυμναστήρια, είπε πως στην παρούσα φάση δεν γίνεται να ανοίξουν, διότι υγειονομικώς θεωρούνται εστίες μετάδοσης, λόγω των συνθηκών άθλησης όσων τα χρησιμοποιούν.

Πηγή: politisonline.com