Η πολωνική διαχειρίστρια εταιρεία αγωγών PERN λέει ότι εντοπίστηκε διαρροή στον πετρελαιαγωγό Druzhba που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε τη διαρροή το βράδυ της Τρίτης σε μια γραμμή του αγωγού Druzhba, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής τα τα αίτια της διαρροής είναι άγνωστα. Η διαρροή εντοπίστηκε σε τομέα του αγωγού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη Πλοκ στην κεντρική Πολωνία.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής λειτουργούν κανονικά, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.

«Σε αυτό το σημείο, όλες οι υπηρεσίες της PERN (τεχνική, επιχειρησιακή, πυροσβεστική υπηρεσία εντός των εγκαταστάσεων και υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας) λαμβάνουν μέτρα σύμφωνα με τους αλγόριθμους που προβλέπονται γι’αυτού του είδους την κατάσταση», διευκρίνισε ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών.

Ο αγωγός «φιλία»

Ο αγωγός Druzhba («Φιλία» στα ρώσικα) είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Το δίκτυό του μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία και διασχίζει μεταξύ άλλων την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Μέχρι στιγμής ο αγωγός εξαιρείται από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Η διαρροή προκαλεί έντονη ανησυχία μετά το προηγούμενο που έχει δημιουργήσει το φερόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, μια ενέργεια που πολλοί βλέπουν ρωσικό δάκτυλο, στα πλαίσια του ενεργειακού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Πηγή: politisonline.com