Πως πλέον στρέφει πλέον την προσοχή του στο να γίνει «ομαλή» και «εύτακτη» μεταβίβαση της εξουσίας, ανέφερε μετά την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.

Στην πρώτη ανάρτηση του Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την αιματηρή εισβολή και το χάος στο Καπιτώλιο, ένα video που μεταφόρτωσε, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι αφού «το Κογκρέσο κύρωσε τα αποτελέσματα», «νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου», προσθέτοντας πως «στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας», προσθέτοντας πως είναι «η στιγμή για επούλωση και συμφιλίωση».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο video, ο Τραμπ δεν προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν και πως υπονοεί, πως σε περίπτωση καθαίρεσής του, μπορεί ως πρόεδρος να δώσει χάρη στον εαυτό του!

Δηλώνει ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης δεν «αντιπροσωπεύουν» τις ΗΠΑ και θα «πληρώσουν».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι, σε σύντομη παρέμβασή της, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του «καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Όχι λέει ο Πενς στην καθαίρεση του Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εναντιώνεται στη χρησιμοποίηση της εικοστής πέμπτης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ ώστε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του που επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider, η εφημερίδα New York Times και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προτρέπουν τα μέλη της κυβέρνησης του Τραμπ να επικαλεστούν την 25η τροπολογία και να απαλλάξουν άμεσα τον πρόεδρο από τα καθήκοντά του, δύο εβδομάδες πριν παραδώσει την εξουσία, καθώς του προσάπτουν ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο προχθές Τετάρτη.

Αν δεν υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία, ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου που ανήκουν στους Δημοκρατικούς, ιδίως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, εισηγούνται να κινηθεί εσπευσμένα διαδικασία παραπομπής του προέδρου σε δίκη και να καθαιρεθεί πάραυτα αν κριθεί ένοχος.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη και να απομακρυνθεί από το κορυφαίο αξίωμα των ΗΠΑ «άμεσα», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός πολιτικός Τζέρι Νάντλερ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Για ακόμη μια φορά, ζητώ ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη και να παυθεί από το αξίωμα. Έχουμε πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια δράσης. Το έθνος δεν αντέχει μια μακρά, παρατεταμένη διαδικασία, τάσσομαι υπέρ της υποβολής κατηγορητηρίου» το συντομότερο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρει επί λέξει ο Νάντλερ στην εν λόγω ανακοίνωση.

Τι προβλέπει η 25η Τροπολογία

Η 25η Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και στην πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η 25η Τροπολογία, επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963.

Το «κλειδί» της είναι το Άρθρο 4, το οποίο αφορά καταστάσεις στις οποίες ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν ως προφανή στόχο την εφαρμογή της στην περίπτωση που ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς. Κατά μια νομική ερμηνεία μπορεί να εφαρμοστεί και διασταλτικά – στην περίπτωση που ένας πρόεδρος κρίνεται επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Μάικ Πενς και η πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο ίδιος ο Μάικ Πενς έως ότου ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αρκετοί νομικοί επισημαίνουν ότι η ενεργοποίησή της είναι δύσκολη καθώς οι «κίνδυνοι» που προβλέπονται στο Άρθρο 4 αφορούν κυρίως πράξεις εσχάτης προδοσίας, διαφθοράς και εγκλημάτων, που δεν μπορούν σ΄αυτή την συγκυρία να αποδοθούν στον Τραμπ.

Η διαδικασία της καθαίρεσης (Impeachment)

Περισσότερες πιθανότητες δείχνει να έχει, σε νομικό επίπεδο τουλάχιστον, η διαδικασία της καθαίρεσης (impeachment). Για να δρομολογηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται μόνον η απόφαση, με απλή πλειοψηφία στη Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη Γερουσία ωστόσο για την οριστική καταδίκη του προέδρου θα χρειάζονταν ενισχυμένη πλειοψηφία.
Κατά τον συνταγματολόγο Φρανκ Μπάουμαν που επικαλείται η Deutsche Welle θα μπορούσε να καταλογιστεί στον Τραμπ απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή ακόμη μια πιο γενικά διατυπωμένη κατηγορία παραβίασης του Συντάγματος ή αθέτησης του όρκου του.
Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες.
“Θα μπορούσε δηλαδή μέχρι το μεσημέρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ασκηθεί μια από τις κατηγορίες. Και στη συνέχεια να πήγαινε το κείμενο, μέσω των διαδρόμων της ροτόντας του Καπιτωλίου, στη Γερουσία για να οριστεί ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αύριο κιόλας το μεσημέρι”, εισηγείται ο ίδιος.

Πηγή: politisonline.com