Το πρώτο του διάγγελμα, ως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, απηύθυνε ο Κάρολος, μία ημέρα μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Ντυμένος με μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε πάντοτε πηγή έμπνευσης για την οικογένειά του. Τόνισε ακόμη ότι υπήρξε πάντοτε αφοσιωμένη στον βρετανικό λαό, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη θητεία της.

Ο βασιλιάς Κάρολος δεσμεύτηκε απέναντι στον βρετανικό λαό, να τον υπηρετήσει με την ίδια αφοσίωση που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα του Ελισάβετ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

«Σας μιλάω σήμερα με αισθήματα βαθιάς θλίψης», ανέφερε αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, αποτελούσε έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου. Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που θα μπορούσε να οφείλει οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της. Έκανε θυσίες για το καθήκον. Η αφοσίωσή της ως ηγεμόνα δεν κλονίστηκαν ποτέ, σε περιόδους αλλαγών και προόδου, σε περιόδους χαράς και γιορτής, αλλά και σε περιόδους θλίψης και απώλειας» συνέχισε.

«Η ζωή μου θ’ αλλάξει φυσικά, καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μου είναι πλέον δυνατό να αφιερώνω τόσο πολύ από το χρόνο και την ενέργειά μου στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και στα θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο πολύ. Γνωρίζω όμως ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων» υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Αυτή είναι επίσης μια περίοδος αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασιλική σύζυγος. Ξέρω ότι θα φέρει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου την ακλόνητη αφοσίωση στο καθήκον, στην οποία έχω τόσο πολύ βασιστεί».

Ο βασιλιάς Κάρολος δεσμεύτηκε απέναντι στον βρετανικό λαό, να τον υπηρετήσει με την ίδια αφοσίωση που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα του Ελισάβετ. «Όπως η ίδια η βασίλισσα έκανε με τόσο ακλόνητη αφοσίωση, έτσι και εγώ τώρα δεσμεύομαι επισήμως καθ’ όλη τη διάρκεια του εναπομείναντος χρόνου που ο Θεός θα μου χαρίσει, να υπερασπιστώ τις συνταγματικές αρχές που βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας. Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στα βασίλεια και τα εδάφη σε όλο τον κόσμο και όποιο κι αν είναι το υπόβαθρο και οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή» προσέθεσε.

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε επίσης για την αγάπη του προς τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν, τον γιο και τη νύφη του, μια σημαντική χειρονομία προς ένα ζευγάρι του οποίου οι σχέσεις με την υπόλοιπη οικογένεια υπήρξαν προσφάτως τεταμένες. «Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: politisonline.com