Οργή και αναβρασμός επικρατούν στο Αφγανιστάν μετά τη σκοταδιστική απόφαση των Ταλιμπάν να μπλοκάρουν τις γυναίκες από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης.

Μέχρι πριν από λίγες ώρες, η νέα ηγεσία της χώρας δεν έδινε εξηγήσεις γι’ αυτήν της τη νέα πολιτική, αποφασίζοντας τώρα να μιλήσει, επικαλούμενη τον ενδυματολογικό κώδικα.

Οι Αφγανές απαγορεύτηκε να φοιτούν σε πανεπιστήμια επειδή «δεν τηρούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα», υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Οι φοιτήτριες αυτές που πήγαιναν στο πανεπιστήμιο δεν τηρούσαν τις οδηγίες για το χιτζάμπ. Το χιτζάμπ είναι υποχρεωτικό στο Ισλάμ», είπε ο Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα κορίτσια που φοιτούν σε επαρχίες μακριά από την κατοικία τους «δεν συνοδεύονταν στις μετακινήσεις τους από έναν μαχράμ», έναν δηλαδή ενήλικο άνδρα συγγενή τους. «Η αφγανική τιμή μας δεν επιτρέπει να βρεθεί μια νεαρή μουσουλμάνα σε μια μακρινή επαρχία χωρίς τον πατέρα, τον αδελφό ή τον σύζυγό της», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι οι «συζητήσεις» γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης των κοριτσιών συνεχίζονται και ότι οι Ταλιμπάν σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών «σύμφωνα με τη σαρία».

Το βράδυ της Τρίτης, με μια λακωνική επιστολή του, ο Ναντίμ διέταξε όλα τα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, να εμποδίσουν τις φοιτήτριες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα «μέχρι νεωτέρας», χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν δεν ανακαλέσουν οι Ταλιμπάν την απόφασή τους για τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, εκ μέρους της G7, ότι οι διώξεις λόγω φύλου μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: politisonline.com