Σε καθολικό lockdown τίθεται η Αττική από τις 6 το πρωί, αύριο Πέμπτη, έως και την 28η Φεβρουαρίου, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφύγουμε το 3ο κύμα της πανδημίας, που ήδη ταλανίζει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Αλλάζουν πλέον πολλά για την αγορά και την καθημερινότητά μας, καθώς  και οι μετακινήσεις με ΙΧ, ταξί και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ τελικά δεν απαγορεύτηκαν στο πλαίσιο του lockdown οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με τον κωδικό 6, για σωματική άσκηση και βόλτα με το κατοικίδιο.

Οι πολίτες μπορούν χρησιμοποιώντας το όχημά τους, ή τα ΜΜΜ, να μεταβαίνουν, εάν το επιθυμούν σε σημεία που προτιμούν, με αυτόν τον κωδικό (6) στο 13033 και για αυτούς τους λόγους, καθώς οι κυβέρνηση έλαβε υπόψιν το γεγονός, ότι πολλοί διαμένουν σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές, συχνά μακριά από χώρους πρασίνου και μια τέτοια απαγόρευση θα συνιστούσε κοινωνική αδικία, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνέστησε βεβαίως η χρήση αυτής της δυνατότητας να γίνεται με μέτρο και προσοχή και φυσικά τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που ισχύουν ούτως ή άλλως: Σωστή χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τήρηση αποστάσεων και τακτική χρήση απολυμαντικών σκευασμάτων για τα χέρια.

Δείτε τις ανακοινώσεις στο Video:

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από αύριο θα ισχύει:

Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00 τις καθημερινές
Απαγόρευση κυκλοφορίας 18:00-05:00 τα Σαββατοκύριακα

Μετακινήσεις με SMS για 6 λόγους

Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται σε ΙΧ, ταξί και ΜΜΜ

65% πληρότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στα ΙΧ και τα ταξί θα επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας)
50% πληρότητα σε πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες)

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε ΙΧ, ταξί και ΜΜΜ

Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.

Στο ΙΧ ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα υποχρεωτικά μάσκα.

Οι εξαιρέσεις είναι όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα, όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Η μάσκα θα πρέπει να φοριέται σωστά και όχι απλώς να τοποθετείται στο πρόσωπο. Θα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη, αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο και πότε

Η εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΙΧ ισχύει όταν στο όχημα επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
Ποιοι είναι οι συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Α’ βαθμού:
(κατιόντες – ανιόντες) γονείς, παιδιά
(εξ αγχιστείας) ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού:
(κατιόντες – ανιόντες) παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια
(εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι)
(εκ πλαγίου) αδέλφια

Πηγή: politisonline.com