Η χρησιμοποίηση θαλάσσιων θηλαστικών για στρατιωτικούς σκοπούς είναι μια παλιά πρακτική, στην οποία είχαν καταφύγει τις τελευταίες δεκαετίες ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα οι αμερικανικές και οι ρωσικές.

Η Κριμαία, ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε το Μάρτιο 2014 από τη Ρωσία, φιλοξενούσε από το 1965 ένα κέντρο εκπαίδευσης θαλάσσιων θηλαστικών.

Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, το κέντρο αυτό έκλεισε και τα δελφίνια του πωλήθηκαν στο Ιράν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανοίξει και πάλι το κέντρο το 2012, όμως μετά την προσάρτηση της χερσονήσου, αυτό το τελευταίο πέρασε υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Τον Απρίλιο 2022, το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USNI) υποστήριξε, χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες, πως, τη στιγμή που εξαπέλυε τη στρατιωτική επίθεσή της στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε δημιουργήσει στη βάση της στην Κριμαία δύο περιφραγμένους χώρους με δελφίνια.

«Στα ύδατα της Αρκτικής, το (ρωσικό) Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί επίσης μπελούγκες και φώκιες», υποστήριξε σήμερα το βρετανικό υπουργείο. «Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει ζώα για μια ολόκληρη σειρά αποστολών, όμως αυτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης προορίζονται πιθανότατα για να αντιμετωπίζουν εχθρικούς δύτες».

Η Κριμαία χρησιμεύει ως βάση των μετόπισθεν για τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως για την αποστολή ενισχύσεων και τη συντήρηση εξοπλισμών. Γίνεται τακτικά στόχος ουκρανικών επιθέσεων, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πηγή: politisonline.com