Σε αναδιοργάνωση του σχεδίου του, για τα επόμενα βήματα σταδιακής άρσης του lockdown, οδηγούν το κυβερνητικό επιτελείο, η  διάψευση των σεναρίων για βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας.

Τα αδιάψευστα στοιχεία που δείχνουν ότι στις κατηγορίες που έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί, οι δείκτες θνησιμότητας και διασωληνώσεων σημειώνουν ραγδαία πτώση.

Η ημερομηνία που εάν επιτευχθεί αποκλιμάκωση της πανδημίας, καταργούνται οι περιορισμοί στα ωράρια, τα SMS και που στόχος είναι να ανοίξουν όλα, είναι η 10η Μαΐου και αυτό ενόψει του επισήμου ανοίγματος της τουριστικής σεζόν στις 14 του ίδιου μήνα.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο, αλλά και δύσκολο στοίχημα, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα φέτος το τουριστικό ατού της Ελλάδας.

Δεύτερες σκέψεις για το περίφημο… “Πάσχα στο χωριό”

Σε αυτό το πλαίσιο, επανεξετάζεται και η προοπτική του κωδικού «Πάσχα στο χωριό».

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη Παρασκευή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ενώ όμως μέχρι πρόσφατα είχε προβάδισμα η επιλογή για ελεύθερες διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με το σκεπτικό ο κόσμος να βρεθεί σε ανοικτούς χώρους, πλέον φαίνεται να έρχονται στο προσκήνιο δεύτερες σκέψεις.

Φόβοι ότι θα χαθεί ο έλεγχος λίγο πριν το καλοκαίρι

Όπως λέγεται, τυχόν μαζική έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά του ιού σε ολόκληρη την επικράτεια, οδηγώντας σε νέα μεγάλη πίεση τις ισχνές νοσοκομειακές δομές στην περιφέρεια.

Παράλληλα –επίσης σημαντικό– μπορεί να ακυρώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ως ασφαλούς προορισμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Είναι πολύ πιθανόν δηλαδή να ζητηθεί λίγη ακόμα υπομονή και να πρέπει να θυσιάσουμ όπως επισημαίνεται τακτικά το διάλειμμα του Πάσχα, για ένα πιο ελεύθερο και ασφαλές Καλοκαίρι.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επικείμενη σταδιακή αποκλιμάκωση

Ταυτόχρονα, μετά από πολλές δύσκολες εβδομάδες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση, αρχικά των κρουσμάτων και εν συνεχεία της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Όπως λέγεται, τον τελευταίο μήνα καταγράφεται μείωση της θετικότητας, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί τα εβδομαδιαία τεστ και των τριών τύπων, δηλαδή μοριακά, rapid και self tests.

Πλέον η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στην περιφέρεια, όπου σε πολλές περιοχές ο αριθμός των νοσοκομείων και των κλινών είναι περιορισμένος.

Σε κάθε περίπτωση, τα περαιτέρω βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο του ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας θα είναι προσεκτικά και θα γίνουν με κύριο γνώμονα η πανδημία να υποχωρήσει, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός, στον οποίο έχουν επενδυθεί πάρα πολλά για τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ελπίδες μόνο μέσω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι στο κυβερνητικό επιτελείο, αντιλαμβάνονται πλέον ότι η μόνη ασφαλής οδός είναι αυτή της ακόμα μεγαλύτερης επιτάχυνσης των εμβολιασμών με ταυτόχρονη επιβράδυνση των σχεδίων για κοινωνικά και οικονομικά ανοίγματα.

Και αυτό γιατί η αντίστροφη μέτρηση για την τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και είναι προφανές ότι αν αυτός ο σχεδιασμός τιναχθεί στον αέρα, οι συνέπειες για όλους θα είναι πολύ δυσκολότερες από ένα ακόμα Πάσχα στην Αθήνα.

Κατά τις ίδιες πηγές, για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επιτελείς του, απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί, η απρόσκοπτη και ταχεία προώθηση του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα.

Παρά την αναταραχή και τον προβληματισμό που πυροδότησαν αρχικώς  οι εξελίξεις με τα εμβόλια, αρχικά της AstraZeneca και στη συνέχεια και της Johnson & Johnson, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό τους εμβολιασμούς.

Πηγή: politisonline.com