Περισσότερο θανατηφόρα, κατά  30% έως και 100% είναι η βρετανική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, σε σχέση με τα προηγούμενα γνωστά στελέχη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, ερευνητές.

Το εν λόγω συμπέρασμα για την υψηλής μεταδοτικότητας μετάλλαξη του SARS-CoV-2, που έχει εξαπλωθεί στον κόσμο μετά τον αρχικό εντοπισμό της, στην Βρετανία στο τέλος του 2020, προέκυψε από εκτενή επιστημονική μελέτη, η οποία  συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας στην Βρετανία μεταξύ ατόμων που προβλήθηκαν από την παραλλαγή του κορωνοϊού που ονομάζεται B.1.1.7 και ατόμων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη.

Οι ερευνητές – επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα.

Η παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίσθηκε στην Βρετανία τον Σεπτέμβριο 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού του κώδικα – σχετικά μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων – και ορισμένες από αυτές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορωνοϊού..

Στην βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην British Medical Journal , η προσβολή από την νέα παραλλαγή οδήγησε σε 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών της Covid-19, σε σύγκριση με τους 141 θανάτους σε ίδιο δείγμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη. «Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να μεταδίδεται με ταχύτητα, αυτό καθιστά την B.1.1.7 απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Exeter University που συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή: politisonline.com