Ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες 5 εβδομάδες, με τον γενικό δείκτη τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να φτάνει  σχεδόν τις 790 μονάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι με την έλευση της πανδημίας υποχώρησε κοντά στις 600 μονάδες, με το μεγάλο στοίχημα να είναι το πότε θα φτάσει τις 900 μονάδες, δηλαδή τα επίπεδα προ κορωνοϊού.

Tι αναμένουμε τέλος αυτής της εβδομάδας

Τόσο το Ελληνικό όσο και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ενισχυθούν τέλος της εβδομάδας εκτός απροόπτου εξαιτίας των ανακοινώσεων που έχουν ουσιαστικά “κλειδώσει” περί επέκτασης του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ  και ενίσχυσής του με επιπλέον ρευστότητα ύψους 500 έως και 650Nasdaq δις ευρώ .

Ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι ένας μήνας όπου το χρηματιστήριο σημειώνει κέρδη παγκοσμίως λόγω της εορταστικής περιόδου. Φέτος  εξαιτίας της πανδημίας η ένταση του φαινομένου θα είναι μικρότερη. Μπορεί να παρατηρήθηκε αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων, όμως ο πρώτος απολογισμός δείχνει ότι μόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν. Ακόμη πιο συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι οποίες ήδη είχαν e-shops.

Το 40% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Για άλλη μια φορά οι 10 μεγάλοι παίκτες της αγορές είναι αυτοί που “κρατούν” το Χρηματιστήριο. Μπορεί κυρίως οι μικρομεσαίες εταιρείες να είναι ευάλωτες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα έρθουν επίσης αντιμέτωπες με προκλήσεις το 2021.

Το βάρος μάλιστα που καλούνται να σηκώσουν είναι περισσότερο καθώς απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας αλλά και γιατί έχουν στην κατοχή τους μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.

Πότε θα επανέλθει ο γενικός δείκτης

Αν υποθέσουμε ότι τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας θα είναι ελεγχόμενα το 2021 και ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, τότε είναι πιθανό να φτάσει σύντομα τις 900 μονάδες αλλά και να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά προς τις 950.

Κομβικό ρόλο  στην ανάταση του Ελληνικού χρηματιστηρίου θα διαδραματίσουν και οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν την θεσμοθέτηση φορολογικών αλλά και επενδυτικών κινήτρων τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις.

Πηγή: politisonline.com