Συνέχεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και για το έτος 2021 προανήγγειλε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ο υπουργός επεσήμανε ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, που άνοιξε το απόγευμα, είχαν κατατεθεί 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 155 εκατ. ευρώ, και η πληρωμή θα γίνει τη Δεύτερα. Όσον αφορά τη δεύτερη πληρωμή, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει προσδοκία να γίνει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 δόθηκαν 3,4 δισ ευρώ σε 150 χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στα νησιά και σχετίζονται τον τουρισμό.

 H Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι μόνο ένα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι μόνο ένα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021 δηλαδή περίπου 31 με 32 δισεκ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα SURE), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α’ εξάμηνο του 2021» εξήγησε.

Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

«Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι τώρα 3,4 δισεκ. ευρώ έχουν δοθεί σε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις και ειδικά η 3η πήγε στα νησιά και τον τουρισμό που είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη το καλοκαίρι. Μόνο στη Σάμο 891 επιχειρήσεις πήραν 11 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η Επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%. Η 4η Επιστρεπτέα συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων» προσέθεσε.

Ενδέχεται να παραταθεί η υποχρεωτική μείωση ενοικίων

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες, της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λόγω κορωνοϊού. Όπως εξήγησε αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία τότε.

 Το ταμείο θα αντέξει και το 2021

«Το ταμείο της χώρας θα αντέξει και το 2021», κατέστησε σαφές ο υπουργός, σημειώνοντας πως το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πληρώνει επιδόματα και υποχρεώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία.

Όπως ανέφερε, από την Παρασκευή μπορούν να μπουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και οι επιστήμονες, αρκεί να είχαν μείωση τζίρου 20% το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ο κ. Σταϊκουρας σημείωσε επίσης ότι όπως αναφέρεται και στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Παρασκευή, το 2021 δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος, ούτε αύξηση φόρου, ενώ επανέλαβε πως όταν σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά θα επανέλθουμε στην πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και εισφορών.

Πηγή: politisonline.com