Την παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η αγορά θα παραμείνει κλειστή και από τη Δευτέρα θα επανέλθουν σε λειτουργία μόνο τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

«Η χώρα μας συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Δεν πρόκειται για μία ευθύγραμμη πορεία. Προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και πάμε βήμα βήμα» τόνισε ο κ. Ν. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε τι ισχύει από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και 18 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί:

1) Σχολεία: Ανοίγουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία με διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και χρήση περισσότερων εισόδων. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

2) Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας

3) Χώροι θρησκευτικής λειτουργίας: Χωρίς πιστούς και την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων

4) Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία

5) Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα

6) Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα

7) Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Σε εβδομαδιαία βάση θα εξειδικεύονται τα μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες και το επιδημιολογικό φορτίο, κατέληξε ο κ. Ν. Χαρδαλιάς.

Πηγή: politisonline.com