Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, ανοίγοντας το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία της G7, σύμφωνα με Πολωνό διπλωμάτη που μίλησε στο Bloomberg.

Η τιμή είναι υψηλότερη από τα επίπεδα που η Ρωσία πουλάει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό συμβαίνει επειδή ένας από τους κύριους στόχους του μέτρου είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Η απόφαση θεωρείται λιγότερο γενναιόδωρη από την προηγούμενη πρόταση, κατόπιν πίεσης από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Επειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, αυτές οι χώρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν πρόσθετους όρους με στόχο την τιμωρία της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού που θα επέτρεπε αναθεωρήσεις της τιμής κάθε δύο μήνες. Υπάρχει, επίσης, ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι με τυχόν επαναφορά του ανώτατου ορίου, η τιμή θα εξακολουθήσει να είναι τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς.

Τώρα, η προσοχή στρέφεται στο πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο.

Οι διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν ένα επίπεδο τιμών που να είναι αρκετά ελκυστικό για τη Μόσχα, ώστε να συνεχίσει να πουλάει. Εάν είναι πάνω από το επιτόκιο της αγοράς -όπως συμβαίνει τώρα- η Ρωσία και οι αγοραστές της μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά.

Ο κίνδυνος για τις αγορές πετρελαίου θα ήταν εάν το πλαφόν είχε τεθεί πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα τότε η Μόσχα να μπορεί να πραγματοποιήσει την απειλή της να διακόψει την παραγωγή, οδηγώντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Πολωνία καθόρισε τις εξελίξεις στο πετρέλαιο, εγκρίνοντας την πρόταση της ΕΕ για το πλαφόν

Η Πολωνία αποδέχθηκε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην επίσημη έγκριση της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Πολωνίας στην ΕΕ, Αντρέι Σάντος.

Η Βαρσοβία είχε καθυστερήσει να εγκρίνει τη συμφωνία για να εξετάσει έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο Σάντος δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Η ΕΕ μπορεί τώρα να ξεκινήσει τη γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και στοχεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.

Πηγή: politisonline.com