Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, την επομένη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο, οι τουρκικές αρχές έστειλαν σήμερα ένα τμήμα της συστοιχίας των S-400 στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Πηγή την οποία επικαλείται το Bloomberg δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια πρώτη δοκιμή της συστοιχίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των μπαταριών του συστήματος, αλλά δοκιμή του εξοπλισμού

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση των μπαταριών του συστήματος, αλλά δοκιμή του εξοπλισμού, ενώ θα διαπιστωθεί και η ετοιμότητα του προσωπικού, το οποίο θα αναλάβει τη λειτουργία των S-400.

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη εκδώσει NOTAM, διάρκειας 10 ημερών, για τον εναέριο χώρο της Σινώπης. Για τη δοκιμή των S-400 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν 10 βρετανικά drones, τα οποία θα λειτουργήσουν εν είδει εχθρικού στόχου.

«Κόντρα» Ουάσιγκτον-Τουρκίας για τους ρωσικούς S-400

Η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, έχει επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις, με συνέπεια να έχει αποκλειστεί από το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπργκ, επανέλαβε ότι η προμήθεια των S-400 συνιστά συστημικό κίνδυνο για το ΝΑΤΟ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων.

Πηγή: politisonline.com