Στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται για ακόμη μια φορά η προκλητική στάση της Τουρκίας και η παράνομη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Bloomberg, με νέο δημοσίευμά του για την πολιτική των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζει επιθετική τη στάση της Άγκυρας, ενώ επισημαίνει πως εξαιτίας αυτής η χώρα μοιάζει απομονωμένη.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί στον «αγώνα δρόμου» για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει δικαιώματα. Ωστόσο οι ρίζες των εντάσεων στην περιοχή είναι βαθύτερες.

H ναυτική παρουσία του Ερντογάν στην περιοχή και οι προκλητικές κινήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο αποκαλύπτουν σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο την έκταση των φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου να επιβεβαιώσει το στάτους της χώρας του ως μουσουλμανικής περιφερειακής δύναμης, η οποία έχει τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι σε Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ.

Ενισχυμένο από νέα, εγχώρια παραγόμενα πλοία και υποβρύχια, το ναυτικό έχει ήδη βοηθήσει τον Ερντογάν να προβάλει τη δύναμή του στο εξωτερικό. Παράλληλα μεγαλύτερες φρεγάτες, αλλά και ένα αεροπλονοφόρο 27.000 τόνων αναμένεται να προστεθούν στον στόλο έως το επόμενο έτος, αναφέρει το Bloomberg.

«Οι στόχοι του Ερντογάν»

«Κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται η ιδέα ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια» σχολιάζει ο Ryan Gingeras, καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στη σχολή Naval Postgraduate School της Καλιφόρνια και ειδικός σε τουρκικά ζητήματα.

«Θεωρεί ότι περιτρυγίζεται από αντιπάλους και εχθρούς και θέλει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να επιβεβαιώσει το στάτους της, επειδή μπορεί» συμπληρώνει.

Ο Ερντογάν στο όνομα της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» από δυτικούς προμηθευτές, έχει θέσει ως στόχο έως το 2023 η Τουρκία να παράγει η ίδια όλο τον αμυντικό εξοπλισμό της.

«Δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλει κανείς εάν η δοκιμαζόμενη οικονομία μπορεί να αντέξει τις φιλοδοξίες του για ανάδειξη της χώρας σε μεγάλη δύναμη, ενώ και η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις για τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή» τονίζει το Bloomberg.

Παρόλα αυτά έχει πετύχει να κάνει αισθητή την στρατιωτική παρουσία της στη βόρεια Συρία, εξασφαλίζοντας μία θέση στο τραπέζι των εξελίξεων, ενώ ισχυρή είναι η παρέμβασή της και στη Λιβύη.

«Η Τουρκία θα αποκτήσει το μερίδιο που της αναλογεί στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα» διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, «η επιθετική της στάση όσο και εάν κερδίζει την προσοχή των δυνάμεων της Μεσογείου, την αφήνει να μοιάζει απομονωμένη».

Πηγή: politisonline.com