Τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δικαιολόγησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα του, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ωθήθηκε στη σύγκρουση από τον ρωσικό λαό, το κόμμα και τους υπουργούς του.

Μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «ο Πούτιν βρέθηκε σε μια δύσκολη, δραματική κατάσταση. Η αντιπροσωπεία των δυο φιλορωσικών δημοκρατιών του Ντονμπάς, πήγε στην Μόσχα, μίλησε με όλους -με τα ραδιόφωνα, τον Τύπο και τις τηλεοράσεις, με τα στελέχη του κόμματος- και στην συνέχεια πήγαν όλοι μαζί στον Πούτιν και του είπαν: “Ο Ζελένσκι αύξησε τις επιθέσεις των δυνάμεών του στα σύνορά μας. Φτάσαμε τους 16.000 νεκρούς. Σε παρακαλούμε να μας υπερασπίσεις, διότι, αλλιώς, δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσουμε”».

«Ο Πούτιν ωθήθηκε από τον ρωσικό λαό, από το κόμμα και τους υπουργούς του, να εφεύρει αυτή την ειδική επιχείρηση. Οι ρωσικές δυνάμεις, μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε να μπουν στο Κίεβο, να αντικαταστήσουν με μια κυβέρνηση καλών ανθρώπων τον Ζελένσκι και έπειτα από άλλη μια εβδομάδα να γυρίσουν σπίτι τους», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Υπογράμμισε, δε, ότι «οι ρωσικές δυνάμεις, όμως, συνάντησαν απρόβλεπτη αντίσταση από μέρους των ουκρανικών, οι οποίες στηρίχθηκαν με κάθε είδους όπλα από την Δύση. Τώρα ο πόλεμος ξεπέρασε τις 200 ημέρες, κάθε ημέρα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και η κατάσταση στην Ουκρανία είναι όλο και πιο δύσκολο να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο, διότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι διάσπαρτες σε όλη την Ουκρανία, ενώ θεωρώ ότι έπρεπε να περιοριστούν μόνον στην περιοχή γύρω από το Κίεβο».

Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Μπερλουσκόνι επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις, λέγοντας ότι οι απόψεις του είχαν «υπεραπλουστευθεί». «Η επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη, η θέση (σ.σ. του Φόρτσα Ιτάλια) είναι ξεκάθαρη. Θα είμαστε πάντα με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», είπε.

Πηγή: politisonline.com