Συστατικά

  • 5 μπανάνες, πολύ ώριμες
  • 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, χοντροκομμένη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 80 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 1 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα, προαιρετικά
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική

      Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη κρυσταλλική, για την επιφάνεια
  • ζάχαρη άχνη
  • κακάο

     Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η παραπάνω υγρασία.
  • Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα οι μπανάνες διαλύονται.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Χοντροκόβουμε τη σοκολάτα, τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τις βανιλίνες και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Όταν κρυώσει το μείγμα με τις μπανάνες ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μία μάζα αλλά δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ 10×30 εκ. που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά.
  • Από πάνω ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη, κακάο και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com



Πηγή: politisonline.com