Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις πληθαίνουν στην παγκόσμια σκακιέρα, οι ηγέτες ΗΠΑ και Γαλλίας συναντήθηκαν στο πλαίσιο ενός ενωτικού κλίματος. Αυτό σχολίασαν, άλλωστε, και τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, που εστίασαν στο ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες, τη στιγμή που η Ρωσία εξακολουθεί να διατυπώνει απειλές, η ενεργειακής κρίση και το κύμα ακρίβειας ταλανίζουν τον πλανήτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γάλλο ομόλογό του εστίασε στις εμπρηστικές κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ νωρίτερα οι δύο είχαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

000_32X33LC
000_32X727G__1_

Στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδεύτηκε από τη σύζυγό του, Μπριζίτ, στη δεύτερη επίσκεψή τους για συνάντηση με Αμερικανό πρόεδρο από το 2018, οπότε τους είχε υποδεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η βαθιά και ισχυρή αμερικανογαλλική σχέση τέθηκε από την αρχή στο μενού των συνομιλιών.

«Είναι πραγματική τιμή να είμαι οικοδεσπότης στην πρώτη σας επίσκεψη στις ΗΠΑ υπό αυτήν την αμερικανική ηγεσία και να γιορτάζουμε τον δυνατό δεσμό που συνδέει τη Γαλλία με τις ΗΠΑ» τόνισε ο Μπάιντεν ο οποίος αναφέρθηκε στο ζεύγος Μακρόν με τον χαρακτηρισμό «στενοί φίλοι».

000_32X28JL
000_32X67BG
Τι συζήτησαν οι δύο ηεγέτεςΟ Μπάιντεν και ο Μακρόν δεσμεύτηκαν να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για «ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση.

Παράλληλα, Μπάιντεν και Μακρόν τόνισαν πως ΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».

Οι δύο πρόεδροι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία» και δεσμεύτηκαν ιδίως να της παρέχουν «πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, δε, δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τον Πούτιν, αλλά μόνο εάν ο Ρώσος ομόλογός του εκφράσει την επιθυμία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία -και πάντα σε συνεννοήση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Τι περιελάμβανε το μενού

Όσον αφορά τον χώρο του δείπνου, ήταν διακομισμένος στα χρώματα του μπλε και κόκκινου ενώ το μενού περιελάμβανε αστακό, χαβιάρι αλλά και κρέας.

menu1
menu2

Σε αντίθεση με το δείπνο των Τραμπ, οι Μπάιντεν σέρβιραν χαβιάρι και αστακό σε βουτυρόπαστα για πρώτο πιάτο, μοσχαρίσιο Calotte και σαλάτα με νεροκάρδαμο για κυρίως πιάτο.

Ο Τραμπ είχε προτιμήσει gateau με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα ντομάτας και πλατό με αρνί. Τα δύο δείπνα όμως είχαν ένα κοινό, το επιδόρπιο: παγωτό crème fraiche.

Πηγή: politisonline.com