Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεύρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη επιδημιολογικά συγκυρία, όπου είναι δεδομένη η κάλυψη σε ποσοστό περίπου 90% των κλινών ΜΕΘ για κορωνοϊό στην Αττική,  ενώ την ίδια στιγμή όλα τα κοντινά νοσοκομεία σε άλλες όμορες  περιφέρειες αδυνατούν επίσης να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η τακτική σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όπου και με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το HealthMag.gr  με βάση τα χθεσινά δεδομένα στην Επικράτεια καταγράφεται ρεκόρ νοσηλειών με περισσότερους από 4600 ασθενείς με covid-19 εκ των οποίων 600 σε κλίνες ΜΕΘ.

Ο  αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός ξεπερνώντας ακόμη και από την κορύφωση του δεύτερου κύματος το Νοέμβριο.

Τελειώνουν οι εφεδρείες των δημοσίων νοσοκομείων

Επίσης χθες διαπιστώνεται ότι ήταν μια δύσκολη μέρα καθώς καταγράφηκαν περί τις 460 νέες εισαγωγές και μόνο 165 εξιτήρια. Η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται και είναι σίγουρο πως θα χρειαστούν και άλλες κλίνες.

Για την ώρα από τις περίπου 160 απλές κλίνες covid που έχουν διαθέσει οι όμιλοι Υγεία και Ιατρικό, μόνο οι 60 έχουν καλυφθεί, όμως με βάση την πορεία της επιδημίας είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν στο σύνολό τους. Επίσης οι εν λόγω κλίνες υποδέχονται περιστατικά τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αποθεραπείας δηλαδή λίγο πριν τη λήψη εξιτηρίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ και για αυξημένη φροντίδα.

Παράλληλα όπως είχε επισημάνει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης την Παρασκευή στη Βουλή, αν υπάρχει ανάγκη θα μεταφερθούν και ασθενείς από την Αθήνα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως αντιδρούν οι γιατροί. Να σημειωθεί δε πως και η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι ρόδινη καθώς το 74% των κλινών ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων είναι κατειλημμένα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Η πίεση στο ΕΣΥ θα διατηρηθεί καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο ΕΟΔΥ χθες Κυριακή 16 Μαρτίου 2021,  ανακοίνωσε 1.134 νέα κρούσματα αριθμό αρκετά μειωμένο λόγω της διενέργειας χαμηλού αριθμού τεστ, μόλις 11.714.

Παρά το μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, δυστυχώς η κατάσταση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται άμεσα και την ερχόμενη εβδομάδα ίσως δούμε ρεκόρ διασωληνώσεων. Μάλιστα, ο μέσος όρος εισαγωγών του προηγούμενου επταημέρου ήταν 447 ασθενείς, όταν πριν μία εβδομάδα ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 367.

Ο δείκτης ο οποίος είναι επίσης ιδιαίτερα κρίσιμος, είναι το ποσοστό θετικότητας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον μέσο όρο των κρουσμάτων και των τεστ σε επίπεδο εβδομάδας, η μέση θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 5%! Δηλαδή αρκετά μακριά από το επιθυμητό ποσοστό 4% που είναι ορόσημο για να ξεκινήσει μια κάποια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Πηγή: politisonline.com