Η ρητορεία του Tούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν, γίνεται όλο και πιο επιθετική, η αποκάλυψη (Die Welt) ότι επιδιώκει τη σύρραξη είναι σοκαριστική, ενώ δεν σταματά να φορτώνει την ατζέντα με νέα θέματα – από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μέχρι τον αφοπλισμό όλων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η πληροφορία που έφτασε από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν αρνήθηκε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, προκάλεσε απορία και ανησυχία.

Απρόβλεπτη και αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου

Από την πλευρά του Βερολίνου είχε προαναγγελθεί ότι η Α. Μέρκελ θα επικοινωνούσε την προηγούμενη Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο και, όπως όλα δείχνουν, δεν τα κατάφερε γιατί ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θέλησε να μιλήσουν.

Η παράδοξη και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τούρκου ηγέτη δεν επιτρέπει ούτε προβλέψεις ούτε υποθέσεις για τις προθέσεις και τη στρατηγική του. Το βέβαιο είναι ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με την πτώση της δημοτικότητάς του του προκαλούν εκνευρισμό ο οποίος εκφράζεται άτακτα – ακόμη και με απειλές εναντίον της Γαλλίας επειδή στηρίζει την Ελλάδα!

Οι επιδιώξεις Ερντογάν

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν, με το βλέμμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου, επιδιώκει τα εξής:

  • Την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό με περισσότερα κοινοτικά κονδύλια στη χώρα του.
  • Αποκλεισμό οποιασδήποτε κύρωσης.
  • Άσκηση πίεσης στη Λευκωσία να σταματήσει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και να βάλει στο ενεργειακό παιχνίδι τους Τουρκοκυπρίους.

Όλα αυτά τα δεδομένα, καθιστούν το επόμενο 20ήμερο εξαιρετικά κρίσιμο και μάλιστα με τον κίνδυνο «ατυχήματος», πάντα παρόντα.

Πηγή: politisonline.com