Λόγω της πανδημίας του COVID-19, o τουριστικός κλάδος έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα καθώς έχουν χαθεί εξαγωγές ύψους 320 δισ. δολαρίων στο πρώτο πεντάμηνο του 2020. Στο μεταξύ περισσότερες από 120 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres,  επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας της οικονομίας παγκοσμίως, πίσω από καύσιμα και χημικά προϊόντα, και το 2019 αντιστοιχούσε στο 7% του παγκόσμιου εμπορίου.

«Απασχολεί έναν ανά 10 ανθρώπους στη γη και προσφέρει τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη» δήλωσε.

Επιπλέον με την ενίσχυση των οικονομιών, «επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν κάποια από τα πολιτιστικά και φυσικά πλούτη και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά τον έναν στον άλλο, αναδεικνύοντας τα κοινά μας ως άνθρωποι» πρόσθεσε.

Ωστόσο ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως στο α΄ πεντάμηνο του 2020, εξαιτίας της πανδημίας, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ και τα κέρδη μειώθηκαν.

Τόνισε δε  ότι αυτό ήταν “ένα μεγάλο σοκ” για τα πιο εύπορα αναπτυγμένα κράτη, «αλλά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα για πολλά μικρά αναπτυσσόμενα κράτη-νησιά και αφρικανικές χώρες».

Πηγή: politisonline.com