Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σήμερα στο OPEN, ανέφερε ότι το lockdown απέτρεψε μια ραγδαία αύξηση του αριθμού κρουσμάτων, εξηγώντας με ποιο τρόπο βοήθησε στη μάχη κατά την πανδημίας.

«Αν δεν είχαμε lockdown τα νούμερα θα ήταν μεγαλύτερα από 10.000», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «έρχονται μέρες που παραδοσιακά βοηθούν διάδοση ενός ιού όπως ο κορωνοϊός».

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε για τα εμβόλια και τα φάρμακα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας.

«Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν την μάστιγα. Τα φάρμακα όχι. Μην ασχολούμαστε άλλο με τους αρνητές των εμβολίων. Τους κολακεύει αυτό», συμπλήρωσε.

«Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό θα δούμε αποτελέσματα. Χρειάζεται ένα εξάμηνο για εμβολιασμό 6 εκατομμυρίων», σημείωσε.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε ότι μάλλον θα είναι εφικτό να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

Ε. Μανωλόπουλος: Οι φόβοι των πολιτών για το εμβόλιο είναι υποθετικοί

Στη συνέχεια, μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε  ότι το εμβόλιο δίνει μια πραγματική λύση στο πρόβλημα και οι φόβοι που έχουν οι άνθρωποι είναι υποθετικοί.

«Θα περάσει το μήνυμα σιγά σιγά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εμβόλιο και θα έρθει και στην Ελλάδα, αυτό της Pfizer. Μετά ακολουθεί εκείνο της Moderna, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε φάση ανάπτυξης. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων είναι σε επίπεδο κατάψυξης», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε ότι θα προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς μέχρι το καλοκαίρι, ίσως και αργότερα.

«Θα πάμε σε σχετική κανονικότητα αφού δούμε μια ελάφρυνση του Συστήματος Υγείας. Όμως ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας. Μείωση των ατόμων στις ΜΕΘ θα έχουμε γύρω στον Μάρτιο και τον Απρίλιο», προσέθεσε.

Πηγή: politisonline.com