Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους για την σύλληψη ενός ομοεθνή τους, πρώην αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές του Κοσόβου για τρομοκρατική δράση, είναι οι Σέρβοι καθώς δεν αποσύρουν τα οδοφράγματα που έστησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Βόρειο Κόσοβο.

Σημαντικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία αλλά και την πρωτεύουσα Πρίστινα είναι αποκλεισμένες και στα οδοφράγματα παραμένουν εκατοντάδες Σέρβοι.

Η κατάσταση είναι προς το παρόν ήρεμη ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε κάποια σημεία του Βορείου Κοσόβου σημειώθηκαν επεισόδια. Η αστυνομία του Κοσόβου ανέφερε ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών στη βάση των ειδικών δυνάμεων στη λίμνη Γκάζιβοντε, ενώ επίθεση με χειροβομβίδα κρότου δέχτηκε και περίπολος της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης-EULEX.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Σέρβους να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της EULEX. «Η ΕΕ δε θα ανεχθεί επιθέσεις κατά της EULEX ή τη χρήση βίαιων, εγκληματικών πράξεων στο βορρά του Κοσόβου. Οι Σέρβοι πρέπει να απομακρύνουν αμέσως τα οδοφράγματα. Η ειρήνη πρέπει να αποκατασταθεί. Η EULEX θα συνεχίσει να συντονίζεται με τις αρχές του Κοσόβου και την KFOR», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι υποκινεί τα επεισόδια στο Κόσοβο ενώ χαρακτήρισε «απειλή εισβολής» το αίτημα της Σερβίας για αστυνομική και στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε, χθες βράδυ, ότι το Βελιγράδι θα καταθέσει επίσημο αίτημα στον διοικητή της KFOR για την επιστροφή στο Κόσοβο 1000 Σέρβων αστυνομικών και στρατιωτών. Ο Βούτσιτς επικαλέστηκε το Ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999 που προβλέπει αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις και με την έγκριση της διοίκησης της KFOR.

Πηγή: politisonline.com