Τα Ηνωμένα Αραβικά Εµιράτα συζητούν εσωτερικά την αποχώρησή τους από τον ΟΠΕΚ λόγω αντιπαραθέσεων με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι τα ΗΑΕ διαφωνούν για τα επίπεδα της παραγωγής, καθώς υπό την τρέχουσα πολιτική αντλούν σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο από όσο θα επιθυμούσαν.

Μάλιστα, τα Εμιράτα συγκρούστηκαν με τους Σαουδάραβες τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο ΟΠΕΚ+ (συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων και της Ρωσίας) αποφάσισε δραματική μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές.

Τα ΗΑΕ υποστήριξαν δημόσια τη μείωση της παραγωγής, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα Εμιράτα τούς δήλωσαν ιδιωτικά πως ήθελαν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο –όπως επιθυμούσε και η Ουάσιγκτον– αλλά αντιμετώπισαν την αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας.

Μεταξύ άλλων, τα Εμιράτα «ανησυχούν για μια Σαουδική Αραβία που λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντά τους», σύμφωνα με την Dina Esfandiary, ανώτερη σύμβουλο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλα σημεία αντιπαράθεσης ΗΑΕ και Σ. Αραβίας αποτελούν η Υεμένη, καθώς και η επιθυμία των Εμιράτων να κατασκευάσουν στρατιωτική βάση σε νησί στο στενό του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, κάτι στο οποίο αντιδρούν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της WSJ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν κατακόρυφη πτώση και διαπραγματεύονται με απώλειες περίπου 2%.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Μαΐου του Brent υποχωρούσε κατά 1,8% με την τιμή του στα 83,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI Απριλίου σημείωσε πτώση 1,9% στα 76,7 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Reuters, η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Φεβρουάριο λόγω της περαιτέρω ανάκαμψης της προσφοράς στη Νιγηρία, παρά την προσήλωση των κορυφαίων παραγωγών στη συμφωνία της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής για τη στήριξη της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ άντλησε 28,97 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον περασμένο μήνα, με την παραγωγή να είναι μεγαλύτερη κατά 150.000 bpd σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 700.000 bpd από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: politisonline.com