Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο οποίος νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου με κορωνοϊό, έχασε την μάχη για τη ζωή την Παρασκευή, σε ηλικία 90 ετών.

Ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε το θλιβερό νέο στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram την Παρασκευή. «Ήταν τιμή μου, να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν αναχωρούν ποτέ», έγραψε ο Βούσιτς κάτω από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του φωτισμένου Πατριάρχη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από το ποίμνιό του.

Ο Ειρηναίος, κατά κόσμον Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς  ήταν ο 45ος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας.

Γεννήθηκε το 1930 στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας.

Σπούδασε στο τμήμα θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

Το 1959 εκάρην μοναχός. Το 1974 εξελέγη επίσκοπος της Επαρχίας της Μοραβίτσα και το επόμενο έτος επίσκοπος του Νις, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 ολόκληρα χρόνια.

Πατριάρχης Σερβίας εξελέγη στις 22 Ιανουαρίου του 2010.

Να σημειωθεί ότι ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πριν δύο μόλις Κυριακές είχε χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας Αμφιλόχιου, ο οποίος απεβίωσε επίσης από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Πηγή: politisonline.com