Με ομάδα της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ συναντήθηκε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε χθες στη χώρα μας, μετά την επίσκεψή του στην σεισμόπληκτη Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός, ύστερα από δική του πρωτοβουλία ζήτησε να συναντηθεί με τις δύο ελληνικές ομάδες που επιχείρησαν στις πληγείσες περιοχές της γείτονος χώρας, μετά τον φονικό σεισμό των 7,7
Παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τα μέλη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ για τη συμβολή τους στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο που προσφέρουν.

«Ύστερα από πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, είμαστε εδώ με μία ομάδα της ΕΜΑΚ και άτομα του ΕΚΑΒ, καθώς και δύο σκυλιά της ΕΜΑΚ, έτσι ώστε να αναγνωρίσει το έργο αυτών των ανθρώπων. Το τι έπραξαν πηγαίνοντας στην Τουρκία από τις πρώτες ομάδες, έτσι ώστε να σώσουν ζωές» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Περαιτέρω, ο υπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η αναγνώριση από αυτό το υψηλό επίπεδο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης. «Η αναγνώριση είναι κάτι που τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν σε αυτή τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια που κάνουν όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές. Αυτό που έκαναν στην Τουρκία μπορούν να το κάνουν οπουδήποτε» ανέφερε επιπροσθέτως.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε πως η άμεση και στοχευμένη ελληνική βοήθεια συνέβαλε στο να αλλάξει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση, ο Χρήστος Στυλιανίδης δώρισε στον Άντονι Μπλίνκεν κράνος του Πυροσβεστικού Σώματος της ΕΜΑΚ, ειδικό για τους σεισμός, που έχει πάνω του τις υπογραφές όλων των μελών της διασωστικής αποστολής στην Τουρκία που απεγκλώβισε ζωντανά πέντε άτομα.

Πηγή: politisonline.com