Tην άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν στις 15 Ιουνίου και το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από την 1η Ιουλίου προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Αν και η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν θα έχουν ανοίξει τα μεταξύ τους σύνορα μέχρι τις 15 Ιουνίου, ορισμένες, όπως η Ισπανία, σχεδιάζουν να το κάνουν αργότερα.

Η Κομισιόν προτείνει «όλοι οι περιορισμοί» που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού να έχουν αρθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Προτείνει επίσης «τμηματικό και προοδευτικό άνοιγμα» των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν μετά τις 30 Ιουνίου.

Ο τελευταίος λόγος για τα σύνορα ανήκει στα κράτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει παρά συστάσεις.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι από την 1η Ιουλίου οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο) θα πρέπει να γίνονται δεκτοί εντός της Ενωσης, με το δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών αυτών είναι «αντίστοιχη ή καλύτερη» σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ.

Καλεί επίσης τις χώρες μέλη να συμφωνήσουν σε κατάλογο τρίτων χωρών έναντι των οποίων θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με την υγειονομική τους κατάσταση.

Η απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ ετέθη σε ισχύ στις 17 Μαρτίου κατά συντονισμένο τρόπο ανάμεσα στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19.

Θεοχάρης: Η ασφάλεια τίθεται σε πρώτο πλάνο

«Μια ανάσα πριν από το άνοιγμα βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός» όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών και στην ενότητα που ήταν αφιερωμένη στον τουρισμό και την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η φετινή χρονιά δεν μπορεί να κριθεί με τα δεδομένα του 2019 ή και των πιο προηγούμενων χρόνων, αλλά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να εκκινήσει η τουριστική χρονιά φέτος.

Η προσπάθεια του υπουργείου, όπως εξήγησε, είναι πολυμέτωπη, αφού περιλαμβάνει δράσεις και συνεννοήσεις στο υγειονομικό σκέλος, στο οικονομικό πεδίο, αλλά και στον διπλωματικό άξονα. Μάλιστα προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδεύσει στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό.

Εστιάζοντας στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της καμπάνιας «Restart Tourism», επεσήμανε ότι η ασφάλεια τίθεται σε πρώτο πλάνο και για το λόγο αυτό το υπουργείο έχει προβεί στην υλοποίηση εφαρμογής για κινητές συσκευές προκειμένου το VisitGreece να προσφέρει κάθε πληροφόρηση στον ξένο επισκέπτη μας.

Αναφορικά με το τρέχον σποτ προβολής του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι στόχος είναι το ελληνικό καλοκαίρι να γίνει ένα ξεχωριστό brand στη συνείδηση του κοινού που στοχεύει η εκστρατεία προβολής της χώρας.

Πρόεδρος ΕΟΤ: Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι Μαραθώνιος

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, σε άλλο πάνελ του Φόρουμ, υπογράμμισε ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού εφέτος δεν είναι ένα σπριντ αλλά ένας Μαραθώνιος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα εκκινούσε ο τουρισμός, υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης αλλά τελικά η Ελλάδα τα κατάφερε.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους επαγγελματίες του κλάδου, ο κ. Φραγκάκης ανάφερε ότι «η κυβέρνηση είναι εδώ και στηρίζει τις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να βάλλουν πλάτη. Στόχος είναι να μείνουμε όρθιοι ως τουριστικός προορισμός το 2020, ή θα το κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα το χάσουμε μαζί αυτό το στοίχημα».

Δένδιας: Η Ελλάδα εφαρμόζει απαρεγκλίτως συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα

Την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την άρση των περιοριστικών μέτρων ενόψει επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ευρώπη.

Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν για την ασφαλή λειτουργία του κλάδου των μεταφορών και του τουρισμού, καθώς και τους μηχανισμούς που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ενός νέου κύματος κρουσμάτων του ιού covid-19.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο Ν. Δένδιας δήλωσε: «Υπήρξε συναίνεση στο ότι θα πρέπει, βασιζόμενοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13η Μαΐου 2020, να υπάρξει άρση των περιορισμών μετακίνησης από και προς χώρες που εμφανίζουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του ιού covid-19, και να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του ιού στις τουριστικές περιοχές. Η Ελλάδα, ως άμεσα ενδιαφερόμενη για την επανεκκίνηση του τουρισμού χώρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, εφαρμόζει απαρεγκλίτως συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία όλων όσων διαμένουν ή επισκέπτονται τη χώρα και να εξασφαλίσει τη μη διασπορά του ιού».

Πηγή: politisonline.com