Αναστέλλεται η αυριανή στάση εργασίας στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, καθώς και στο Τραμ με αποφάσεις που έλαβαν πριν λίγο τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζομένων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του σωματείου των εργαζόμενων στην γραμμή 1 (ηλεκτρικός). Αναμένεται ως το απόγευμα η απόφαση.

Την ίδια ώρα, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας. Η ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της 24ωρη απεργίας προγραμματίζει συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στα Προπύλαια.

Στην κινητοποίηση, συμμετέχουν το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της υγειονομικής κρίσης, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με αυξημένο προσωπικό ασφαλείας. Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες.

Ταλαιπωρία αναμένεται για το επιβατικό κοινό, καθώς θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από τη ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, αντιδρούν σε κλαδικό επίπεδο για την πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο των μεταφορών.

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ από τις 2 μετά το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα θα μείνει αύριο η Αθήνα λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Απεργία έχει προκηρύξει για αύριο στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ το δευτεροβάθμιο σωματείο εργαζομένων στις οδικές συγκοινωνίες. Η συμμετοχή σε αυτήν την κινητοποίηση πάντως δεν αναμένεται να είναι μαζική γιατί οι ενώσεις των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την εν λόγω 24ωρη απεργία

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, διεκδικούν:

-Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

-Διορισμούς μονιμου προσωπικού στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

-Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.

-Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

-Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

-Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.

-Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.

-Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και ο κλάδος της αεροναυτιλίας, με την ΕΕΕΚΕ (Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος), την ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ) και την ΕΝΗΜΑΕΚ (Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας) να προχωρούν και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Με προσωπικό ασφαλείας αύριο Πέμπτη 15/10 τα δημόσια νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, δεν υπάρχει καμία «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας, ούτε «χιλιάδες προσλήψεις», ούτε 1000 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν όπως διατείνεται το υπουργείο Υγείας, καθώς όπως λέει, η «αύξηση» απλών κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ» στο ΕΣΥ για τις ανάγκες της πανδημίας, προέρχεται από την «αφαίρεση» κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό τους, που προορίζονται για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι νέες κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» που για να τις λειτουργήσουν μετακινούν γιατρούς από ήδη τραγικά υποστελεχωμένα, κρίσιμα τμήματα και κλινικές, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται μέχρι πλήρους διάλυσης.

Οι γιατροί ζητούν

Μαζικές προσλήψεις αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση των επικουρικών, επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, επίταξη, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές και καταβολή των αναδρομικών διαφορών με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, «κόψιμο» των εφημεριών που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων, ανθρώπινα ωράρια, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και θέσπιση κινήτρων για τη στελέχωση των δομών υγείας σε άγονες – νησιωτικές περιοχές.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, με συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή,η πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Για τα Σωματεία μέλη της Αττικής η Στάση Εργασίας θα είναι 8πμ – 15μμ με δυνατότητα διαμόρφωσης των ωρών από το κάθε Δ.Σ. Σωματείο Εργαζομένων ενώ, η 24ωρη απεργία αφορά όλα τα Σωματεία μέλη της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των εκτάκτων, αυξήσεις μισθών, ενιαίο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού και ισχυρή δημόσια υγεία.

Πηγή: politisonline.com