Τη στήριξη των εποχικών υπαλλήλων και επιχειρήσεων, μελετά η κυβέρνηση με περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ρίξει η κυβέρνηση στην αγορά το φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το ποσοστό της ύφεσης.

Το ποσόν αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου, στην Καθημερινή, θα αφορά:

• Ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των εποχικών υπαλλήλων, με έμφαση σε αυτούς που δεν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι εποχικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα βγάλουν όλο το καλοκαίρι με μόνο εισόδημα τα 534 ευρώ, δεν θα είναι εφικτό να επιβιώσουν μέχρι του χρόνου τον Μάιο μόνο με τα 360 ευρώ του επιδόματος ανεργίας. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ένα ευρύ, «γενναιόδωρο», αλλά και αυστηρό πρόγραμμα κατάρτισης, μέσω του οποίου οι εποχικοί υπάλληλοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν και πρόσθετες γνώσεις οι οποίες θα «πιστοποιηθούν», αλλά και ένα σημαντικό εισόδημα.

• Ο 3ος αλλά και ο 4ος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής. Συνολικά, για τον τρίτο και τον τέταρτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα διατεθεί περί το 1,5-1,7 δισ. ευρώ. Οπως έχει ανακοινωθεί, ο 3ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα συμπεριλάβει και τις οικονομικές επιδόσεις κυρίως των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Η υποβολή των αιτήσεων προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο 4ος γύρος θα «στοχεύει» κυρίως στην ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων.

• Η επιδότηση των στεγαστικών δανείων. Στον φετινό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται όμως ότι η δαπάνη μπορεί να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι τα κριτήρια είναι αρκετά «ανοικτά», κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να συγκεντρωθεί πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων καθώς το οικονομικό κίνητρο είναι πολύ ισχυρό, ειδικά για τους «πράσινους» δανειολήπτες, όπου το ποσοστό της επιδότησης φτάνει ακόμη και στο 90% κατά το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης.

• Η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Η διάθεση των 900 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει μέσα στο έτος, καθώς η κυβέρνηση αυτοδεσμεύτηκε με την τροπολογία ότι θα πληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πολιτική δέσμευση προβλέπει ότι φέτος θα καταβληθούν και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η εκκρεμότητα σχετικά με την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πηγή: politisonline.com