Παράταση, για τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 7 ή και μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, ενώ οι αποφάσεις επ’ αυτού θα ληφθούν αυτή την ιδιαιτέρως κρίσιμη για την εξέλιξη του 2ου κύματος τη πανδημίας, εβδομάδα.

Και αυτό, διότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν μειώνεται, ενώ ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων προκαλούν δέος και πιέζουν σκληρά το ΕΣΥ.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα δείχνουν να έχουν μειωθεί ελαφρώς, τα στοιχεία δείχνουν και πάλι εκθετική αύξηση, κάτι που θα αποτυπωθεί στα κρούσματα των επόμενων ημερών, που θα υπάρξει κορύφωση στους αριθμούς και πίεση στο σύστημα υγείας.

Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όποτε αποφασιστεί να γίνει άρση του lockdown, τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο.

Όποτε και να λήξει η καραντίνα, το μόνο  βέβαιο είναι πως τα φετινά Χριστούγεννα δε θα μοιάζουν με αυτά των προηγούμενων ετών.

Όπως έχουν ήδη προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη και επιδημιολόγοι, μετά την άρση της καραντίνας, θα επιστρέψουμε σε μία σχετική κανονικότητα, αλλά με πολλούς περιορισμούς. Τόσο στη μετακίνησή μας, όσο και στις συναθροίσεις. Που σημαίνει, ότι και στις εορτές θα πρέπει να περιοριστούμε κατά το δυνατόν στα σπίτια μας και να περιορίσουμε τις επαφές μας στις ελάχιστες δυνατές.

Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους της χώρας μας, το lockdown για την ώρα -μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός- είναι το μόνο μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας.

Σκέψεις και πάλι για σχέδιο lockdown «ακορντεόν»

Μάλιστα, όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, οι επιστήμονες φαίνεται να καταλήγουν στη λύση του lockdown «ακορντεόν», με το οποίο -εφόσον εφαρμοστεί- θα μάθουμε να ζούμε έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέχρι τότε τα νέα θα είναι καλά, μόλις περάσουν οι γιορτές, αν και εφόσον χρειαστεί, ίσως οδηγηθούμε σε νέο lockdown από τις 10 Ιανουάριου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πιθανότατα, λένε οι ειδικοί, να χρειαστεί καραντίνα και από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο.

Πιθανότητες για λήξη συναγερμού την Άνοιξη

Από τις αρχές Απριλίου το lockdown φαίνεται ότι τελειώνει οριστικά.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδιά» για να ανοίξει η πόρτα και να μην κλείσει ποτέ ξανά με καμία καραντίνα.

Στόχος είναι το Πάσχα του 2021 να έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, ίσως και το 50% και να έχουμε αρχίσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Πηγή: politisonline.com