Αλλάζει από αύριο Σάββατο 3 Απριλίου η καθημερινότητα των πολιτών καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι αλλαγές στις μετακινήσεις, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγει ξανά και το λιανεμπόριο.

Με αυτά τα μικρά βήματα που κάνει η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει μια ανάσα στην κούραση των πολιτών από το lockdown, αλλά και να υποβοηθήσει τα εξαθλιωμένα οικονομικά των επιχειρηματιών, κάτι στο οποίο θα συνδράμει από τη Δευτέρα το άνοιγμα των αγορών.

Πιλοτικό το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Όπως έχει γίνει γνωστό, για το Σαββατοκύριακο και μόνο, θα γίνει πιλοτικά η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό 6 για τους πολίτες.

Εφόσον δεν παρατηρηθούν προβλήματα συνωστισμού σε περιοχές, τότε το μέτρο θα παραμείνει. Η κυβέρνηση αποφάσισε για το Σαββατοκύριακο να γίνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με κωδικό 6 στο 13033, με έως 3 άτομα ή μία οικογένεια που θα μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε εντός της Περιφέρειας που κατοικούν.

Επίσης, όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για το ψάρεμα θα μπορούσε κάποιος, εντός των ορίων που επιτρέπεται, να πάει και για αυτή τη δραστηριότητα, αλλά όχι εκτός νομού.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 9 κάθε βράδυ εξακολουθεί να ισχύει, τόσο τα Σαββατοκύριακα, όσο και τις καθημερινές.

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο – Τι ισχύει με το SMS στο 13032

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου επανεκκινεί το λιανεμπόριο, κάτω από αυστηρότερα μέτρα όμως, αυτή τη φορά, προς αποφυγή συνωστισμού.

Όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τετάρτης, από την προσεχή Δευτέρα θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού, ή το πιθανότερο, με την αποστολή του ονόματός μας και μόνο, στο (SMS στο 13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από τις αρμόδιες Αρχές, κάθε ημέρα θα μπορεί ένας πολίτης να στείλει μία φορά SMS για να βγει για ψώνια και θα έχει μπροστά του 3 ώρες για να πάει σε όσα ραντεβού θα έχει κλείσει. Στο δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Ο καταναλωτής θα πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλει να κάνει αγορές. Αφού κλείσει ραντεβού για τις αγορές και λάβει SMS από το κατάστημα για την ώρα του ραντεβού τους, πριν από την αναχώρησή του για τα καταστήματα θα στείλει SMS στο 13032. Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του.

Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Εάν στείλει μήνυμα στον ίδιο πενταψήφιο δεύτερη φορά, η απάντηση  είναι αρνητική, με την διευκρίνηση ότι δικαιούται μία μετακίνηση την ημέρα για αγορές σε εμπορικά καταστήματα.

Μέσα σε τρεις ώρες θα μπορεί να κάνει τις αγορές του σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της Περιφέρειας όπου μένει, πηγαίνοντας στο ή στα ραντεβού του (μπορεί να κλείσει όσα ραντεβού θέλει για αγορές μέσα σε αυτό το τρίωρο) με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του.

Στην επιλογή του click away οι αγορές θα γίνονται μόνο με κάρτα, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ποια καταστήματα ανοίγουν  την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου:

  • Τα συνοικιακά καταστήματα λιανεμπορίου.
  • Τα μεγάλα καταστήματα – αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο.
  • Οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων.
  • Τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή  λειτουργούν ως εμπορικά κέντρα.

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

  • Shops in a Shop (κατάστημα εντός καταστήματος) – Εμπορικά Κέντρα – Malls
  • Outlets
  • Εμπορικά κέντρα
  • Εκ πτωτικά χωριά

Γι’ αυτά τα καταστήματα θα γίνει βέβαια επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων

Όσον αφορά στις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης σε Super Market, Mini Market, φούρνους και άλλα καταστήματα τροφίμων, δεν αλλάζει κάτι προς το παρόν. Παραμένει δηλαδή ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Πηγή: politisonline.com