Μπορεί η φετινή Καθαρά Δευτέρα να μην θυμίζει αυτή των προηγούμενων ετών, δεδομένου ότι τα αυστηρά μέτρα του lockdown δεν μας επιτρέπουν να επισκεφτούμε σπίτια με μεγάλες παρέες φίλων , ενώ  παράλληλα και το πέταγμα του χαρταετού, αν και δεν θα απαγορευθεί, θα είναι αρκετά πιο δύσκολο.

Πληροφορίες επισημαίνουν ότι τα αρχικά σενάρια που ήθελαν να μπαίνουν λουκέτα σε πάρκα, τελικά δεν ισχύουν, και η Καθαρά Δευτέρα θα είναι σαν μία κανονική Δευτέρα στα πλαίσια του ισχύοντος lockdown. Θα ισχύουν δηλαδή ακριβώς τα ίδια μέτρα. Έτσι, όποιος επιθυμεί να κάνει μια βόλτα θα μπορεί να το κάνει με την αποστολή SMS.

Θέμα απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν υπάρχει, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Σε κάθε περίπτωση, στην αυριανή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να αναφερθεί ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα, απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
  • Μετακίνηση εκτός νομού προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση. Σημειώνεται ότι η μετάβαση σε άλλον νομό για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτρέπεται.

Πηγή: politisonline.com