Τις προγραμματισμένες για το απόγευμα επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε η AstraZeneca το μεσημέρι της Τετάρτη, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την προμήθεια των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Της ακύρωσης της αποψινής συνάντησης είχε προηγηθεί η αντεπίθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Astra Zeneca σε σχέση τις κατηγορίες πως η εταιρεία δεν τήρησε τις υποσχέσεις αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Ο Πασκάλ Σοριό υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η AstraZeneca δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, που είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε – παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων – να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιωματούχοι της Κομισιόν εξακολουθούν να απαιτούν από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει σαφώς γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι Βρυξέλλες επιμένουν να επιστρέψει η AstraZeneca στις συνομιλίες, ώστε να δώσει τις εξηγήσεις της, για τις καθυστερήσεις. Η εταιρεία αναμένεται τώρα να απαντήσει γραπτώς στις ανησυχίες τις οποίες διατύπωσε η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου.Πηγή: politisonline.com