Τα γεγονότα στη Ρωσία εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα που αιφνιδίασαν Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι είναι προσεκτικοί στο να μην τοποθετηθούν επί των γεγονότων που εκτυλίσσονται στη Ρωσία, λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως όπλο οποιαδήποτε αντιληπτή εμπλοκή της Δύσης στην κλιμακούμενη κρίση, δήλωσαν στο CNN πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αξιωματούχοι σε όλη την αμερικανική κυβέρνηση συγκάλεσαν έκτακτες συσκέψεις το βράδυ της Παρασκευής για να αξιολογήσουν τα γεγονότα, τα οποία εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα που αιφνιδίασαν Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφεραν οι πηγές.

Ενώ οι εντάσεις αυξάνονταν σταθερά τους τελευταίους μήνες μεταξύ του επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν και του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, αξιωματούχοι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών δεν προέβλεψαν ότι ο Πριγκόζιν θα προχωρούσε σε έφοδο στην περιοχή του Ροστόφ με τις δυνάμεις του, δήλωσαν πηγές στο CNN.

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσα ήταν λόγια και πόσα ήταν πραγματικά» δήλωσε μία από τις πηγές. «Η ένταση είχε δημιουργηθεί εδώ και τόσο πολύ καιρό χωρίς να συμβεί κάτι στην πραγματικότητα».

Ένας Ευρωπαίους αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε επίσης στο CNN «πως η θερμοκρασία είχε προφανώς αυξηθεί» αλλά λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν τι σχεδίαζε ο Πριγκόζιν.

Ο αξιωματούχος είπε πως η Δύση θα παρακολουθεί πώς θα εξελιχθεί το θέμα τις επόμενες 24 με 48 ώρες, μετά τις οποίες οι ελλείψεις σε προμήθειες θα αρχίσουν πιθανότατα να εμφανίζονται για τις δυνάμεις του Βάγκνερ.

Άγνωστο πόσο καιρό σχεδίαζε την επίθεση ο Πριγκόζιν

Δεν είναι σαφές στους Αμερικανούς ή Ευρωπαίους αξιωματούχους πόσο νωρίτερα σχεδίαζε την επίθεση ο Πριγκόζιν.

Μια πηγή που γνωρίζει τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσε ότι φαίνεται ότι πρέπει να χρειάστηκαν τουλάχιστον αρκετές ημέρες για να οργανωθεί- μια άλλη πηγή, ωστόσο, σημείωσε ότι το Ροστόφ βρίσκεται πολύ κοντά στις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, οπότε μπορεί να μην απαιτήθηκε μεγάλη προνοητικότητα.

Πηγή: politisonline.com