Με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο  Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε ως «βαθιά απογοητευτική» την αποχώρηση της χώρας από μία διεθνή συμφωνία που σχεδιάστηκε για την προστασία των γυναικών από τη βία, δηλώνοντας σήμερα, ότι ήταν ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

«Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση και την επανεξέταση των δεσμεύσεών τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς την απόρριψη διεθνών συνθηκών που σχεδιάστηκαν για την προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τις παραβιάζουν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Αυτό είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ζ. Μπορέλ: Δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση

Νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο».

Η Σύμβαση «στοχεύει στη διασφάλιση ουσιαστικής νομικής προστασίας σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των πολλών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι βασικά θύματα»τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ηγεσία και να ενισχύσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όχι για να υποχωρήσουμε. Γι ‘αυτό δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση και δεν κατανοούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από αυτήν τη σύμβαση που φέρει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης».

Πηγή: politisonline.com