Τις φωτογραφίες των θραυσμάτων του Παρθενώνα αλλά και πληροφορίες για αυτά, έδωσε στη δημποσιότητα το Yπουργείο Πολιτισμού, καθώς η κίνηση αυτή του Βατικανού να τα επιστρέψει είναι υψίστης σημασίας σε μία περίοδο που το θέμα της επιστροφής των Ελγινείων είναι και πάλι στο επίκεντρο.

Πρόκειται για τρία θραύσματα που είχεν αφαιρεθεί από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα, και βρίσκονταν από τον 19ο αιώνα και έπειτα στις συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Σχετικά με τα σημεία ένα από αυτά είναι η κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα από όπου κα είχε αφαιρεθεί.

Θραύσματα από τα γλυπτά του ΠαρθενώναΥπουργείο Πολιτισμού

Ένα κομμάτι από την την Βόρεια ζωφόρο με την πομπή των Παναθηναίων,

Θραύσματα από τα γλυπτά του ΠαρθενώναΥπουργείο Πολιτισμού

Αλλά και ένα μέρος από τις Νότιες μετόπες με την κενταυρομαχία.

Θραύσματα από τα γλυπτά του ΠαρθενώναΥπουργείο Πολιτισμού

Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά.

Στη «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πηγή: politisonline.com