Μια αλλαγή του κλίματος σε βάρος της Τουρκίας εντός του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντοπίζει μετά την σημερινή συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος ζητά τον τερματισμό της διαρκούς τουρκικής προκλητικότητας, καθιστώντας σαφές ότι «η υπομονή φτάνει στο τέλος της, το νήμα της υπομονής είναι σαν να έχει ήδη σπάσει».

Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις σχετικά με την Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι μία σειρά κρατών εκφράστηκαν στην ίδια κατεύθυνση, όπως επίσης και ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο ανέφερε ότι δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες διαλόγου με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με ίδιο, όλες οι προσπάθειες να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, τορπιλίστηκαν. «Τα θαλάσσια σύνορα θα μπορούσαν τελικά να καθοριστούν μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αντιμετωπίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως ιδιωτικό της κήπο» σημειώνει ο Αυστριακός υπουργός. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «υπάρχει σίγουρα μία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη συζήτηση για το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον».

Νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει «πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία», ελπίζοντας ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθούν «σαφείς αποφάσεις» για την Τουρκία.

«Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι μία στρατηγική πρόκληση. Η πολιτική άνοιγμα της πόρτας, κλείσιμο της πόρτας, την οποία ακολουθεί η Άγκυρα, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή από εμάς», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του.

Πηγή: politisonline.com