Μία πρώτη διερεύνηση των νέων μέτρων που η κυβέρνηση σκέφτεται να  θέσει σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και να περιοριστεί η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έγινε κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως όλα δείχνουν τα λεγόμενα «έξυπνα»  μέτρα στοχεύουν στις αδυναμίες του lockdown, αυστηροποιώντας τα κενά όπου αυτά εντοπίζονται, ενώ κατόπιν επιφέρουν την ανάλογη χαλάρωση εκεί όπου, η αυστηρότητα πλέον περιττεύει.

Η παρούσα κατάσταση, τόσο με την ταχύτητα μετάδοσης του κορωνοϊού, εξαιτίας και της βρετανικής μετάλλαξης, όσο και με τη μη σωστή εφαρμογή των μέτρων του lockdown, αναμένεται να οδηγήσει άλλωστε τους ειδικούς να εισηγηθούν αυστηροποίηση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των μέτρων που γράφεται και σβήνεται και επανεξετάζεται συνεχώς, βρίσκονται η καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές διαδημοτικές μετακινήσεις.

Aλλαγές στο lockdown - Ψάχνουν «έξυπνα μέτρα» για εστίαση, μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας

Είναι ξεκάθαρο πως γίνεται κατάχρηση του κωδικού 6 στο 13033

Ένα από τα φαινόμενα που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς είναι η ευρύτατη χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 που γίνεται από τους πολίτες.

Ο συγκεκριμένος κωδικός πλέον δεν χρησιμοποιείται μόνο για άθληση, αλλά περισσότερο για βόλτα, για καφέ, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και για take away ποτό ή κοκτέιλ.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν χρήση του κωδικού 6 πολλές φορές μέσα στην ημέρα, παραβιάζοντας νομότυπα τις απαγορεύσεις.

Lockdown: Στο «τραπέζι» και η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό «6» στην Αττική | Plus: Κοινωνία | gazzetta.gr

Στο στόχαστρο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Προβληματισμό, όμως, έχουν προκαλέσει και οι εικόνες συνωστισμού με κόσμο σε παραλίες, πάρκα, ακόμα και στην Πάρνηθα.

Ενδεικτικό είναι πως το Σάββατο πολλοί κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, εκμεταλλευόμενοι τον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό, πήγαν είτε βουνό είτε θάλασσα, με αποτέλεσμα στους δρόμους να δημιουργείται ασφυκτικό μποτιλιάρισμα και στις παραλίες συνωστισμός.

Οι εικόνες αυτές λοιπόν φέρνουν ξανά στο τραπέζι των μέτρων το θέμα του περιορισμού των διαδημοτικών μετακινήσεων, δηλαδή την απαγόρευση μετακίνησης από τον έναν δήμο στον άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα, δεν θα μπορεί κάποιος που διαμένει στο Παγκράτι να στείλει SMS για σωματική άσκηση και να μεταβεί στη Γλυφάδα ή στην Πάρνηθα.

Lockdown στην Αττική: Επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό 6 - Αναλυτικά τα μέτρα

Πιθανή η άρση απαγόρευσης μετακινήσεων από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

Τη διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, αυτή την εβδομάδα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς κρίνεται ότι έχει παρέλθει το διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση για περιορισμό των διαδημοτικών μετακινήσεων, τότε θα γίνει άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν βόλτα στη γειτονιά τους έως τις 9 το βράδυ.

Lockdown: Τι ισχύει για Ι.Χ., ταξί και διαδημοτικές μετακινήσεις | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Θα επανεξεταστεί το ζήτημα των ελέγχων: Δεν είναι αρκετοί

Επί τάπητος τέθηκε ξανά το θέμα των ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς παρατηρείται η εικόνα ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν ελέγχονται από τις Αρχές για τις μετακινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως για τη διευκόλυνση των ελέγχων, αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων, η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο με τις νέες βεβαιώσεις μετακινήσεων των εργαζομένων.

Παρ’ όλα αυτά όμως, φαίνεται πως η κινητικότητα από την πλευρά των πολιτών δεν περιορίστηκε, με αποτέλεσμα να μην έχει περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού που είναι και το ζητούμενο.

Αναμένεται λοιπόν το επόμενο διάστημα -και σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση- να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Πηγή: politisonline.com