700 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Δάντη το 1321, και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε περισσότερες από 70 πόλεις και χωριά της Ιταλίας προς τιμήν εκείνου που λατρεύεται ως πατέρας της ιταλικής γλώσσας.

Το μουσείο Le Gallerie Degli Uffizi στη Φλωρεντία δεν αργοπόρησε: τιμά τον ποιητή παρουσιάζοντας σε εικονική έκθεση έργα ζωγραφικής που σπάνια βλέπει ανθρώπινο μάτι, εμπνευσμένα από τη «Θεία Κωμωδία», η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα λογοτεχνίας όλων των εποχών.

Οι 88 «εικονογραφήσεις» που παρουσιάζονται στον ιστότοπο του μουσείου – https://www.uffizi.it/en/online-exhibitions-series/to-rebehold-the-stars – ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1586 και 1588 από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Federico Zuccari κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ισπανία.

Ο μανιεριστής Zuccari είναι σήμερα περισσότερο γνωστός για τις νωπογραφίες του στον τρούλο της Santa Maria del Fiore στη Φλωρεντία.

Μετά τον θάνατό του το 1609, οι ζωγραφιές για τη «Θεία Κωμωδία» πέρασαν αρχικά στην κατοχή των Ορσίνι, οικογένειας ευγενών για την οποία είχε εργαστεί ο καλλιτέχνης και, στη συνέχεια, στην κατοχή των Μεδίκων. Έγιναν μέρος της συλλογής του Uffizi, το 1738.

Η 600ή επέτειος της γέννησης του Dante Alighieri, ήταν η αφορμή για να επιδειχθεί για πρώτη φορά μια επιλογή των έργων στη Φλωρεντία, το 1865 – η επέτειος συνέπεσε με την ενοποίηση της Ιταλίας.

Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το 1993, εκτέθηκαν ξανά σε έκθεση στο Abruzzo, αφιερωμένη στον Δάντη.

Λόγω της εύθραυστης κατάστασής τους, τα έργα μπορούν να βγουν από τις ειδικές θήκες τους – χωρίς φως και με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία – μόνο για λίγο και μόνο κάθε πέντε χρόνια, όπως εξήγησε ο διευθυντής του Uffizi, Eike Schmidt, τονίζοντας πως πολλά από αυτά «τα έχουν δει μόνον λίγοι μελετητές».

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ψηφιακά στην ολότητά της, η συλλογή αυτών των έργων! Το γεγονός κάνει την έκθεση μια μοναδική και πραγματικά πολύτιμη ευκαιρία για το κοινό και τον ίδιο τον Πολιτισμό.

Ο διευθυντής της Γκαλερί Uffizi, του εμβληματικού Φλωρεντινού μουσείου περιέγραψε τα έργα ως «πολύτιμο υλικό όχι μόνον για εκείνους που κάνουν έρευνα αλλά και για εκείνους που είναι παθιασμένοι με το έργο του Δάντη και ενδιαφέρονται ν’ ακολουθήσουν, όπως λέει ο Dante Alighieri, “ αρετή και γνώση”».

Το εικονικό show, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  φέρει τον τίτλο: «A riveder le stelle,  (Να δεις ξανά τ’ αστέρια)», μία αναφορά στην τελευταία – και περίφημη – φράση από την Κόλαση του Δάντη.

Την πρώτη ημέρα του 2021, ο Eike Schmidt ανακοίνωσε ότι το show υψηλής ανάλυσης φωτογραφιών των έργων του Federico Zuccari θα είναι διαθέσιμο «δωρεάν, οποιαδήποτε ώρα, σε όλους».

Αρχικά, τα έργα ήταν δεμένα σε έναν τόμο, και κάθε έργο ήταν απέναντι από τον στίχο που εικονογραφούσε. Στο διαδίκτυο όμως συνοδεύονται από τις αρχικές λεζάντες τους στην ιταλική γλώσσα, αλλά επίκεινται και μεταφράσεις στα αγγλικά, όπως ενημερώνει ο ιστότοπος του μουσείου.

Πηγή: politisonline.com