Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, μίλησε τόσο για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όσο και για τη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας.

Σε σχέση με το ζήτημα των παρενεργειών των εμβολίων, ο κ. Φάουτσι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ανησυχία μου είναι ελάχιστη. Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το M-RNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94 έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη.

Μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση. Εμφανίζεται μετά από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna. Μετά την χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες. Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 24 ώρες».

Αναφορικά με το κινέζικο και ρωσικό εμβόλιο, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «τα δεδομένα που γνωρίζω για το Sputnik είναι αρκετά καλά. Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά το κινέζικο γιατί έχουν δυο ή τρία διαφορετικά εμβόλια. Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσματικότητά τους, όμως τα δεδομένα του ρώσικου μοιάζουν αρκετά καλά».

Σε ερώτημα σχετικά με τον τουρισμό και το εάν το καλοκαίρι θα μπορούν να έρθουν Aμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα ο κ. Φάουτσι απάντησε: «Ξέρετε, θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα. Θέλω να πω αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα. Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό».Πηγή: politisonline.com