Αύξηση κατά 6.07 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει διάταξη Νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του 2020.

Η αύξηση αυτή αφορά στην κάλυψη δαπανών σχετικών με την εφάπαξ πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την επέκταση των μέτρων στήριξης και την εφαρμογή νέων παρεμβάσεων για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης

Ειδικότερα, αυξάνονται κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ οι πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθούν η παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αναστολή συμβάσεων, επίδομα ειδικής αποζημίωσης κ.ά.) και η εφαρμογή νέων παρεμβάσεων για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών ακινήτων (τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα ενοίκια κ.ά.).

Ακόμη, αυξάνονται κατά 600 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις για δαπάνες εφαρμογής δράσεων προγραμμάτων. Το ποσό αυτό αφορά εξοπλιστικά προγράμματα και την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Παράλληλα, αυξάνονται κατά 76 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις για την ειδική χρηματοδότηση φορέων Γενικής Κυβέρνησης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ο ΕΦΚΑ επιχορηγείται με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Στη βάση των ίδιων διατάξεων ο ΕΦΚΑ επιχορηγείται με 1,4 δισ. ευρώ για την πληρωμή των αναδρομικών ποσών συντάξεων στους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα οι πιστώσεις για τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αυξάνονται κατά 500 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων Δημοσίου και κατά 900 εκατευρώ για την επιχορήγηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων πλην Δημοσίου.

Πηγή: politisonline.com