Στις 3 Οκτωβρίου 2020 οι Γερμανοί γιορτάζουν την 30η επέτειο της επανένωσης.

Το 1989 η εκλογική νοθεία, ένα πρωτοφανές κύμα εξόδου και μαζικές διαδηλώσεις οδήγησαν μέσα σε λίγους μήνες στην κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ), με την ιστορική πράξη που άλλαξε τον κόσμο, την πτώση του λεπτού, αλλά επί δεκαετίες πανίσχυρου τείχους του Βερολίνου, η οποία έγινε αυθόρμητα και πανηγυρικά, σε κλίμα αναπάντεχης χαράς και βαθιάς συγκίνησης χωρίς εντάσεις και κυριολεκτικά χωρίς να «ανοίξει μύτη».

9 Νοεμβρίου 1989 : Οταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η πτώση του τείχους που χώριζε την Γερμανία και τους Γερμανούς στα δύο, ξεκίνησε με την παραίτηση του ηγέτη της ΓΛΔ και Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Erich Honecker στις 18 Οκτωβρίου. Λίγε μέρες μετά στις 8  Νοέμβριου του 1989 η πορεία προς την επανένωση, είχε αρχίσει και συνεχίστηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Τι ήταν το «Τείχος του Βερολίνου»; | Euronews

Ημερομηνίες σταθμοί στην πορεία για την γερμανική ενοποίηση

Μερικοί από τους σημαντικότερους σταθμούς μιας πορείας από εκείνες που μπορεί κανείς να πει, ότι πράγματι άλλαξαν τον κόσμο.

30η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου: Δείτε το doodle της Google (pic)

9 Νοεμβρίου 1989

Σε συνέντευξη τύπου ο Günter Schabowski, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SED) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΓΛΔ ανοίγει τα σύνορά της με άμεση ισχύ. Λίγο αργότερα, χιλιάδες πολίτες της ΓΛΔ ορμούν προς τα σύνορα. Το τείχος πέφτει 28 χρόνια, 2 μήνες και 26 ημέρες μετά την ανέγερσή του.

Η αλήθεια για το Τείχος του Βερολίνου: Η Ιστορία δεν τελείωσε το 1989... - Ατέχνως

Η ενωμένη Γερμανία το Σάββατο γιορτάζει πλέον περισσότερο χρόνο ως ενιαία χώρα, από όσο ήταν διαμελισμένη.

13 Νοεμβρίου 1989

Η Λαϊκή Βουλή (Volkskammer) αναθέτει στον τομεάρχη του SED της περιφέρειας Δρέσδης Hans Modrow να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Στις «Διαδηλώσεις της Δευτέρας», που γίνονται εδώ και μήνες υπάρχουν πανό με επιγραφές όπως «Γερμανία, πατρίδα ενωμένη, μία».

3 Δεκεμβρίου 1989

Υπό την πίεση της κομματικής βάσης του SED παραιτείται σύσσωμο το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

7 Δεκεμβρίου 1989

Υπό την προεδρία εκπροσώπων της εκκλησίας συγκαλείται «Στρογγυλή Τράπεζα» – μια επιτροπή εκπροσώπων παλιών και νέων κομμάτων ή οργανώσεων – με σκοπό την υποβολή προτάσεων για την υπέρβαση της κρίσης.

19 Δεκεμβρίου 1989

Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Helmut Kohl (CDU) πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη ΓΛΔ. Στη Δρέσδη του επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή. Ακούγονται συνθήματα όπως «Helmut, Helmut» και «Γερμανία, πατρίδα ενωμένη, μία».

15 Ιανουαρίου 1990 – Κατάληψη της Stasi

Περίπου 2.000 διαδηλωτές καταλαμβάνουν τα κεντρικά γραφεία της Stasi στο Ανατολικό Βερολίνο. 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώνονται μπροστά από το κτίριο.

28 Ιανουαρίου 1990

Εκπρόσωποι παλιών και νέων κομμάτων της ΓΛΔ συναινούν στο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Μετέχουν και εκπρόσωποι φορέων πολιτών, οι οποίοι παίρνουν μέρος και στη «Στρογγυλή Τράπεζα».

Τι ήταν το «Τείχος του Βερολίνου»; | Euronews

1 Φεβρουαρίου 1990 –  Το σχέδιο επανένωσης των Γερμανιών

Ο πρόεδρος της ΓΛΔ Hans Modrow καταθέτει στη Λαϊκή Βουλή σχέδιο επανένωσης των Γερμανιών, που βασίζεται στη στρατιωτική ουδετερότητα και την ομοσπονδιακή δομή του νέου κράτους.

7 Φεβρουαρίου 1990

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αποφασίζει να προτείνει στη ΓΛΔ άμεσες διαπραγματεύσεις για τη νομισματική ένωση των δύο κρατών.

18 Μαρτίου 1990

Στη ΓΛΔ διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές. Μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η συντηρητική συμμαχία με επικεφαλής τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

12 Απριλίου 1990

Η πρώτη ελεύθερα εκλεγμένη Λαϊκή Βουλή αναδεικνύει πρωθυπουργό τον Lothar de Maiziere (CDU).

23 Απριλίου 1990

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με έδρα τη Βόννη χαράσσει τις βασικές παραμέτρους μιας διακρατικής συνθήκης για τη νομισματική ένωση.

5 Μαΐου 1990

Πρώτος γύρος της Συνόδου 4 + 2 με τους έξι υπουργούς εξωτερικών των ΗΠΑ, της EΣΣΔ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας στη Βόννη. Κεντρικό θέμα η γερμανική ενοποίηση.

30η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου: Η νύχτα που άλλαξε τον «κόσμο» (pics+vid) - Newsbomb - Ειδησεις - News

18 Mαΐου 1990 – H «στιγμή της γέννησης μιας ελεύθερης κι ενωμένης Γερμανίας»

Υπογράφεται η διακρατική συνθήκη της οικονομικής, νομισματικής και κοινωνικής ένωσης. Σύμφωνα με τον Kohl πρόκειται για τη «στιγμή της γέννησης μιας ελεύθερης κι ενωμένης Γερμανίας».

1 Ιουλίου 1990

Τίθεται σε ισχύ η νομισματική ένωση. Η ΓΛΔ υιοθετεί ως νόμισμα το δυτικό μάρκο. Καταργούνται οι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα ενδογερμανικά σύνορα.

2 Ιουλίου 1990

Στο Ανατολικό Βερολίνο ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τη δεύτερη διακρατική συνθήκη, τη συνθήκη της ενοποίησης.

16 Ιουλίου 1990

Ο Kohl και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοινώνουν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το θέμα των στρατηγικών συμμαχιών: Η Γερμανία θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και μετά την επανένωση.

22 Ιουλίου 1990

Η Λαϊκή Βουλή εγκρίνει το νόμο για την επαναφορά του θεσμού των κρατιδίων στη ΓΛΔ.

30η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου: Η νύχτα που άλλαξε τον «κόσμο» (pics+vid) - Newsbomb - Ειδησεις - News

23 Αυγούστου 1990

Η Λαϊκή Βουλή αποφασίζει την ένταξη της ΓΛΔ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ορίζοντας ως ημερομηνία ένταξης την 3η Οκτωβρίου.

31 Αυγούστου 1990

Στο Ανατολικό Βερολίνο υπογράφεται η συνθήκη της ένωσης των Γερμανιών. Στις 20 Σεπτεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και η Λαϊκή Βουλή υπερψηφίζουν τη συνθήκη με πλειοψηφία δύο τρίτων.

24 Σεπτεμβρίου 1990

Αποχώρηση της ΓΛΔ από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1 Οκτωβρίου 1990

Η Γερμανία αποκτά πλήρη αυτονομία. Αίρεται από τις 3 Οκτωβρίου το ειδικό καθεστώς των συμμάχων στο Βερολίνο.

30η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου: Η νύχτα που άλλαξε τον «κόσμο» (pics+vid) - Newsbomb - Ειδησεις - News

3 Οκτωβρίου 1990 –  Η ημερομηνία που έγινε κορυφαία επέτειος

Στις 12 τα μεσάνυχτα πραγματοποιείται η έπαρση της γερμανικής σημαίας με τα χρώματα του μαύρου, κόκκινου και χρυσού μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, ενώ ηχεί ο εθνικός ύμνος.

Ιστορικές συγκινητικές στιγμές στους δρόμους του Βερολίνου και σε πολλές άλλες πόλεις, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να γιορτάζουν την ένωση των Γερμανιών.

Πηγή: ellada.diplo.de/gr

Πηγή: politisonline.com