Εντός 15 ημερών θα ανακοινώσει την απόφασή του, το τουρκικό δικαστήριο, που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, για την κρίσιμη υπόθεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μία υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει την έκφραση διεθνούς ανησυχίας και βεβαίως την έντονη ανησυχία της Ελλάδας.

Η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου, διήρκεσε μόλις 17′  λεπτά και ουσιαστικά πέταξε το «μπαλάκι» στον Ερντογάν, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει τώρα, εάν θα ικανοποιήσει τους πιο ακραίους από τους ψηφοφόρους του, μετατρέποντας το εμβληματικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και μνημείο αυτό παγκόσμιας κληρονομιάς σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους, ενώ ακραίες τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κάτι που προφανώς ο Ερντογάν υιοθέτησε ως αίτημα, πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες την Τουρκία να επιτρέψει στην Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε ότι η μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί θα σπείρει διχόνοια, θα απογοητεύσει τους χριστιανούς και θα προκαλέσει ρήγμα ανατολής – δύσης.

Η κυβερνητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε τέμενος χρονολογείται στο 1934, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητείται πάντως, η νομιμότητα εκείνης της απόφασης.

Πηγή: politisonline.com