Ξεπερνούν ακόμα και τα πιο δυσοίωνα σενάρια οι προβλέψεις για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στο παγκόσμιο τουρισμό, με τον ΟΗΕ να ζητάει την περαιτέρω συνεργασία και τον καλύτερο συντονισμό, επί του ζητήματος αυτού, μεταξύ των κρατών για να περιοριστεί «ο καταστροφικός αντίκτυπος» της πανδημίας στον Τουρισμό, από τον οποίο ορισμένες χώρες αντλούν το βασικό τους εισόδημα.

«Στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους, η άφιξη ξένων τουριστών σε χώρες μειώθηκε περισσότερο από το μισό και περίπου 320 δισεκ. δολάρια (περίπου 270,8 δισεκ. ευρώ) σε τουριστικά έσοδα χάθηκαν», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η απώλεια μπορεί το 2020 να ξεπεράσει τα 900 δισεκ. δολάρια (περίπου 761,8 δισεκ. ευρώ).

«Συνολικά απειλούνται 120 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας», κυρίως γυναικών και νέων, προειδοποίησε ο Γκουτέρες, δημοσιεύοντας ένα φυλλάδιο που αναφέρεται στην κατάσταση τουριστικών περιοχών και περιέχει πολλές συστάσεις, μεταξύ των οποίων αυτή για καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις χώρες.

«Η κρίση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο σοκ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, πρόκειται για έκτακτη ανάγκη», στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε, «ιδιαίτερα για πολλά μικρά νησιωτικά κράτη και αφρικανικές χώρες», σημείωσε.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία της COVID-19, οι χώρες συχνά έλαβαν μονομερή μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2, όπως περιορισμό στο σπίτι, καραντίνες ή περιορισμοί της πρόσβασης για τους ξένους, τα οποία οδήγησαν στο πάγωμα του διεθνή τουρισμού.

«Μόνον μια συλλογική δράση και μια διεθνής συνεργασία θα μπορέσουν» να επανεκκινήσουν τον τομέα του τουρισμού σε νέες υγιείς βάσεις, υπογραμμίζεται στο φυλλάδιο του ΟΗΕ.

«Οι περιορισμοί στα ταξίδια στον κόσμο από τα μέσα Μαρτίου είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού», υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους η Σάντρα Καρβάο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η ανάγκη για μια πιο ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις όσον αφορά αυτούς τους περιορισμούς στα ταξίδια», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε οι χώρες να αυξήσουν τη συνεργασία» και «τον συντονισμό», επέμεινε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Πηγή: politisonline.com